avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere oferite pentru ture de 11.5 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere oferite pentru ture de 11.5 ore

Buna ziua,

Locul meu de munca presupune monitorizare 24/7 si treaba se face pe ture de 11.5 ore. Fiind de 11.5 ore, nu de 12, compania ne poate cere sa lucram 4-5 zile consecutiv fara pauza intre ture.
Intrebarea mea este, cum se ofera o zi de concediu in cazul meu? Deoarece sefii imi cer sa iau 3 zile (24 de ore pe modelul business hours) pentru a primi, de fapt, 2 zile libere (23 de ore la ture de 11.5 ore, chiar fiind furat la o ora aici). Deci daca doresc 2 zile libere, trebuie sa imi iau 3 din totalul pe care il am si se merge pe ideea ca primesc liber in functie de cate ore am nevoie, nu de zile.
In contract nu exista nicio clauza deoarece cand l-am semnat inca eram pe program de 8 ore, dupa ceva timp am trecut la ture de 11.5 ore.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2022
AF283, utilizator
Cel mai recent răspuns: AF283 , utilizator 22:47, 21 Septembrie 2022
Intervalul orar este 20:00-07:30 sau 08:00-19:30.
Conform contractului de munca si a regulam intern, pauza de masa si alte pauze sunt incluse in cadrul programului de lucru? Adica acel interval de timp (pauza) este platit ca timp de lucru?
Da, pauze ne putem lua cand dorim. Programul de munca este strict de 11.5 ore.
De regula pauzele nu se includ in durata zilnica a timpului de munca. Nu reprezinta timp lucrat si nu se platesc, decat daca este prevazut expres in CIM, Regulam Intern sau CCM.
Deci daca nu aveti astfel de prevederi in contract, chiar daca lucrati de la 8 - 19.30, durata timpului de lucru nu este de 11,5 h/zi ci de 11,5 minus pauzele de masa si alte pauze.
Pe de alta parte concediile si zilele libere se acorda pe zile lucratoare, adica de luni pana vineri, cu exceptia zilelor de sarbatoare legala. O zi are 24 de ore incepand cu ora 0.00 - 24.00. Deci ceea ce mentionati dvs nu este legal. Zilele de concediu si zilele libere nu se confunda cu turele libere in cazul muncii in schimburi.
Va multumesc pentru raspuns!
O sa am o mica discutie cu managerul care s-a gandit sa fie un mare sarlatan ca sa rezolvam treaba asta intr-un mod dragut pentru a nu se ajunge la o reclamatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea programului de lucru Bubinubi Bubinubi va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: cum as putea sa trec in CIM repartizarea programului de lucru de 11,5 (11h30min)/ zi, doua zile consecutive, ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte violetta.manea violetta.manea Buna ziua, Am o nelamurire in privinta programului de noapte. De exemplu programul meu de lucru poate fi dupa cum urmeaza: Luni: 09:15-21:15 Marti: ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am eu cateva nelamuriri legate de programul de lucru, ... AndreiN1988 AndreiN1988 Buna ziua, Am eu cateva nelamuriri legate de programul de lucru, este vorba de o pizzerie cu livrari la domiciliu. Programul nostru este zilnic 10-23. In ... (vezi toată discuția)