avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza de masa-obligatoriu sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza de masa-obligatoriu sau nu

Buna dimineata!

Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au chemat de la resurse umane sa imi spuna ca firma este obligata prin lege sa acorde la salariati o ora pauza de masa, asa ca mi s-a stabilit programul de functionare de la 08.30-17.30, cu o ora de pauza intre 13.00-14.00. I-am spus directoarei de resurs umane ca eu nu mi-am mai luat pauza de masa de fff. mult timp, pentru ca nu am nevoie, si mi-a spus ca sunt obligata, ca asa e legea. M-am interesat la majoritatea persoanelor din cadrul acestei firme, daca si lor li s-a schimbat programul, si se pare ca la ABSOLUT NIMENI ALTCINEVA nu li s-a mai modificat acest program. Tin sa mentionez ca avem si cartele de pontaj, si ei probabil au fost deranjati de faptul ca eu nu stau peste program (cand am intrebat care este motivul, mi s-a spus ca un coleg de-al meu a avut nevoie odata de o informatie dupa ora 16.00 si ca nu am mai fost acolo sa ii dau acea informatie). Ori mie nu mi se pare normal sa stau peste program, atata timp cat directorul comercial a dispus sa nu se mai stea peste program- ca sa nu se mai ia ore/zile libere, dar tot el a fost deranjat ca de ce nu ma duc la dumnealui la 16.00 sa il intreb daca mai are nevoie de ceva... Au fost zile cand intr-adevar daca am avut treaba si nu mi-am terminat-o am mai stat 15-20min peste program ca sa imi termin treaba.
Deci, imi puteti spune daca sunt OBLIGATA sa imi iau aceasta ora de pauza???

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 25 Noiembrie 2011
este obligatoriu sa beneficiati de pauza de masa minim 30min/zi si sa se prelungeasca programul cu aceasta pauza
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 130. - (1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
2. Asadar, se va proceda asa cum este prevazut in CCM al unitatii sau in Regulamentul intern, dar pentru toti salariatii la fel.
dar daca pana acum nu s-a auzit nimic de aceste pauze, de ce de-abia acum au hotarat lucrul acesta? nu mi se pare normal sa mi se impuna numai mie lucrul acesta. din ce am mai auzit in programul de 8 ore avem dreptul la 15 minute pauza, si ca aceasta pauza de 1 ora am dreptulcsa o accept sau nu. Este adevarat?
Angajatorul are libertateasa reglementeze chestiunea pauzelor de masa asa cum considera de cuviinta, indiferent ca nu se intampla din ziua 1, insa asa cum sublinia si dl tudorvaleriu, regulile trebuie sa se aplice egal pentru toti angajatii. In regulamentul Intern sau in contractul colectiv de munca al socientatii ce scrie legat de acest aspect?

va salut!
lucrez intr-o multinationala cu program 8ore jumatate/zi
CIM-ul meu spune asa:
"sa acorde angajatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca,din contractul colectiv de munca si din lege"

CCM-ul spune asa:
"Art.50
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au -
dreptul la pauza de masa.
(2) Repausul pentru luarea mesei este de 30 minute, inclus in programul de lucru si stabilit prin regulamentui intern."

Constitutia Romaniei spune asa:
"ARTICOLUL 41
....
(3) Durata normală a zilei de lucru este, în medie, de cel mult 8 ore. "

Un regulament intern poate fi contrar Constitutiei?

-vreau sa-i dau in judecata.Ce sanse am?


multumesc anticipat
cu stima!
un electrician



Alte discuții în legătură

Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)
Pauza de masa si timpul de lucru ContSters75393 ContSters75393 La un program de lucru de la ora 07 00--17 00 cu pauza de masa de 1 ora cate ore suplimentare ii revine unui angajat la zi? 1 sau 2 ore suplimentare ? (vezi toată discuția)
Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)