avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru de 8h si 30min
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru de 8h si 30min

Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 16 Martie 2012
Este conform Codului muncii.
La un program de munca de 8 ore, este OBLIGATORIE o pauza de masa de 30 de minute.
Art. 134 C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Prin urmare, este legala motivatia angajatorului ...
Dar atunci noi ca muncitori am putea spune si noi ca nu vrem sa ii stam lui 30 de minute in plus si sa nu ne mai luam pauza, nu vi se pare normal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si de ce nu se respecta si urmatoarele?
CCM
Art.54. - (1) În cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze in conditiile stabilite prin contractele colective de munca si/sau regulamentele interne aplicabile.
(2) Repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include in programul de lucru.

In aceasta conditie in programul de lucru de 8 ore ar trebuii incluse 15 minute de pauza de masa fara pauza de 30 de minute pe care sunt obligat sa le iau la mijlocul programului.

Sa inteleg ca, Codul Muncii se contrazice cu Contractul colectiv de munca? Care are prioritate?
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2012
beczukdavid, utilizator
CCMN nu mai este in vigoare, astfel incat nu are cum sa fie aplicabil ... daca exista asa ceva reglementat in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia atunci axea prevedere se aplica cu prioritate fata de codul muncii.

Alte discuții în legătură

Codul muncii mihaela tm mihaela tm sunt ingrijitoare la o gradinita cu program prelungit la 8 ore,cu doua educatoare pe tura la 5 ore program de lucru..intrebarea mea este daca ele au dreptul ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa neon butterflies neon butterflies Intr-o societate de constructii unde se lucreaza 8 ore/zi , care ar fi durata pauzei de masa ce trebuie trecuta in Regulamentul Intern? ma gandeam la 30 min... (vezi toată discuția)
Pauza de masa cristi peter cristi peter lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 ... (vezi toată discuția)