avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Activitate turbina

Activitate turbina

In 2007 am contractat o linie de credit in valoare de 240.000 lei pentru care am gajat cu propria casa (ipoteca de rang 1). Ulterior am mai facut doua credite ipotecare (in 2008) la aceeasi Banca. Un credit in euro pentru achizitionarea unei cladiri (cladire ipotecata pentru acest credit) si un credit pentru achizitionarea unui teren (in CHF) pentru care am ipotecat un alt teren si o parte din casa proprie (valoare de 20.000 euro) - ipoteca de rang 2. In concluzie, sunt trei contracte distincte care contin clauze si conditii diferite. In urma cu trei luni a expirat perioada de valabilitate a contractului pentru linia de credit. Pentru ultimile trei luni, am semnat contracte de prelungire tehnica pentru linia de credit, ultima prelungire expirand in 06.09.2010. Valoarea casei ipotecate, conform raportului evaluatorului acceptat de Banca (din luna mai 2010), este de 128.000 euro, de unde rezulta ca valoarea ipotecii acopera pe deplin valoarea imprumutata (linie de credit aproximativ 57.000 euro + 20.000 euro la creditul in CHF). Am cerut Bancii sa accepte o rambursare esalonata a liniei de credit, intr-un an de zile, lucru acceptat de Banca, dar in conditii care mi se par abuzive si de mare constrangere. In acest sens, pe langa acel contract de rambursare esalonata intr-o perioada de 12 luni, ar trebui sa semnez: un contract de garantie pe bunuri mobile, un contract de garantie a creantelor si un contract de garantie personala continand clauze de fidejusor. Discutand cu Directorul Bancii, am fost informata ca in cazul contractului ipotecar pentru teren (cel in CHF) nu sunt acoperitoare ipotecile puse, motiv Banca trebuie sa-si ia masuri suplimentare. Clauzele care, dupa opinia mea sunt exagerate, sunt:
1. Garantie reala mobiliara fara deposedare constituita de Imprumutat asupra creantelor rezultate din incasarile provenite din activitatea desfasurata, precum si asupra bunurilor viitoare constand din creantele pe care urmeaza sa le dobandeasca in baza contractelor ce le va semna. Contractul de garantie se va inregistra la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pe cheltuiala Imprumutatului, in sarcina sa ramanand si plata avizului de radiere/ prelungire/modificare.
2. Imprumutatul constituie o Garantie reala mobiliara de prim rang fara deposedare. Obiectul garantiei reale mai-sus mentionate il constituie:
TOATE BUNURILE MOBILE, PREZENTE SI VIITOARE, INTELEGAND UNIVERSALITATEA DE BUNURI MOBILE DETINUTE DE IMPRUMUTATI IN PATRIMONIUL LOR LA MOMENTUL CONSTITUIRII GARANTIEI, CAT SI ORICE ALTE BUNURI MOBILE CE VOR COMPLETA UNIVERSALITATEA IN VIITOR.
Contractul de garantie se va inregistra la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pe cheltuiala Imprumutatului, in sarcina sa ramanand si plata avizului de radiere/ modificare.
3.Garantia personala constind intr-o obligatie unilaterala si neconditionata de plata a principalului, a tuturor dobanzilor si comisioanelor rezultand din prezenta conventie de credit a d-nei..., cetăţean român, domiciliata in .... Garantul se obliga personal si in solidar cu Imprumutata si declara ca renunta la beneficiul de diviziune si discutiune. Banca este autorizata de catre Garant sa procedeze la stingerea automata a debitelor rezultand din prezenta conventie cu disponibilul existent in orice cont/conturi apartinand d-nei .....
4.Garantii declara ca au luat la cunostinta de prevederile conventiei de credit si este de acord cu acestea si ca renunta la beneficiul de diviziune si discutiune. Banca este autorizata de catre Garant sa procedeze la stingerea automata a debitelor rezultand din prezenta conventie cu disponibilul existent in orice cont/conturi apartinand societatii imprumutate.
5.Imprumutatul va rula prin conturile sale deschise la Banca ...., in fiecare luna in medie pro-rata, dar nu mai putin de 80% din Cifra de afaceri obtinuta, asa cum rezulta din situatiile financiare. Pro-rata reprezinta raportul dintre creditele contractate la Banca ... si totalitatea creditelor Imprumutatei, asa cum sunt evidentiate in situatiile sale financiare.

Intrebarile mele sunt:
a) Daca nu accept conditiile Bancii si nu semnez contractul de rambursare esalonata a liniei de credit, in cat timp trebuie sa rambursez suma integrala pentru a nu mi se cere insolvabilitatea ?
b) Banca are dreptul legal sa considere ca cele trei contracte, pe care le-am incheiat, reprezinta un singur contract si in consecinta sa ma oblige sa pun garantii suplimentare, chiar daca pentru contractul in discutie (linia de credit) ipoteca pe casa este acoperitoare si indestulatoare pentru Banca?
c) Care ar putea fi cursul evenimentelor daca refuz categoric acele conditii contractuale care, asa cum am precizat, sunt abuzive?

Trebuie sa mentionez ca, astazi, nu am datorii la Banca, iar intarzierile cu platile nu au depasit 30 zile.
Va multumesc anticipat!
Sunt divortata, iar in urma divortului mi-a fost incredintat baiatul. Acum are varsta de 12 ani. In ce conditii poate fi infiat de catre fratele meu? Daca ar fi infiat, de fratele meu, ma mai poate mosteni in mod implicit? Va multumesc anticipat!