adi_09 a scris:
dar sa nu uitam ca anul asta la interviu a fost si eseu ceea ce anul trecut nu era...deci chiar daca anul trecut o persoana lua peste 9 la interviu, anul acesta se poate sa fi avut mai mult ghinion astfel: i-a picat ceva destul de nasol la eseu, plus speta de etica unde trebuie sa ai si noroc de ea , mie de exemplu mi-a dat o speta foarte nasoala fara tenta juridica la care nici acum nu stiu care ar fi raspunsul corect.
prin asta se explica de ce o persoana a luat peste 9 anul trecut si acu 8 sau 7.
Totusi, anul trecut eseul trebuia prezentat oral, compus pe loc, cu o viteza de reactie de maxim 10 secunde. Din punctul asta de vedere a fost mai avantajos sistemul de anul acesta.
Trebuie modificata proba interviului? In primul rand mi se pare mult mai in regula ca interviul sa se desfasoare doar pe fundalul notei de la prima proba, fara a se publica rezultatele de la proba de rationament inainte. Pentru un observator oarecum rezonabil, faptul ca notele sunt acordate cu tabelele de la primele 2 probe facute publice, poate parea putin suspect. Nu cred ca exista aranjamente, dar si asa, ceva parca pare nepotrivit.
Ponderea interviului a fost mare anul acesta, dar daca ma gandesc realist, diferenta de cunostinte intre unul care a luat 70 si unul care a luat 90 nu e mare. Sa fim seriosi, rezultatele de la fiecare dintre cele 3 probe sunt suma a mai multor factori (cunostinte, concentrare, stres, caldura, oboseala, ghinion, durere de masea, de stomac etc.) si nu reflecta neaparat capacitatea cognitiva, comunicativa - si ce se mai verifica prin examenul asta - a candidatilor. E subiectiv, da. Dar e de asemenea important. Totusi nu-mi pot da seama care din variante - cea de anii anteriori sau cea de anul acesta - este mai potrivita.
Impresia pe care mi-am facut-o eu cand am vazut tabelul a fost ca jumatate din note sunt mari iar cealalta jumatate consta in note mici. Nu stiu daca criteriile de evaluare (in teorie sunt sigur ca exista) ale candidatului sunt urmate, daca prevaleaza ochii frumosi sau daca membrii acestor comisii chiar isi fac treaba. Poate ca superficial. Poate ca unii nu-si dau seama de ce sunt pusi acolo si cred ca a te contrazice in pareri cu aspirantul la statulul de auditor, de parca ai fi la crasma, la o bere, e o modalitate buna de a-ti forma o prima impresie despre o persoana. Poate altii cred ca daca iti pun 2-3 intrebari de sanatate sau de hobby-uri te-au descusut si e suficient pentru o nota maxima. Sunt convins ca ati intalnit si de unii si de altii, poate ca nu e cazul sa le fac eu o evaluare. Din pacate interviul din cadrul concursului e doar unilateral informativ (sau nici macar). Dupa ce iesi pe usa nu-ti poti da seama unde ai gresit, ce asteptari aveau de la tine. Iar faptul ca candidatii (toti care au ajuns in etapa asta) nu primesc si o evaluare mai detaliata a performantei (eventual o fisa cu cele 5 note si cateva liniute cu pro/contra, nu o expertiza), imi suna putin a arbitrariu.
Felicitari tuturor care au sustinut examenul, intrati sau nu!