avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Activitate nikky74

Activitate nikky74

MULTUMESC MULT . Am primit acelasi raspuns si de la administratie.
Dar nu mi-au argumentat si mi-e teama ca altii sa nu interpreteze in mod diferit la un eventual control Mi-ati putea da si argumentarea?
Ma gandesc totusi sa solicit si o hartie oficiala de la administratie sa fiu acoperit.

Oricum multumesc inca o data pentru timpul acordat
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Am mai citit putin prin legislatie si in DIRECTIVA TVA / TITLUL 5 / CAP 3 / ART 56 / ALIN 1 / LIT C, SE SPECIFICA :
Articolul 56
(1) Locul prestarii urmatoarelor servicii unor clienti stabiliti in afara Comunitatii sau unor persoane impozabile stabilite in Comunitate, dar intr-o tara diferita de cea a prestatorului este locul unde clientul si-a stabilit sediul activitatii sale economice sau locul unde are un sediu comercial fix pentru care este prestat serviciul sau, in absenta unui astfel de loc, locul unde isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita:
(a) transferurile si cesiunile de drepturi de autor, brevete, licente, marci de comert si alte drepturi similare;
(b) serviciile de publicitate;
(c) serviciile prestate de consultanti, ingineri, birourile de consultanta, avocati, contabili si alte servicii similare, precum si prelucrarile de date si furnizarea de informatii;
Sunt de profesie inginer si probabil interpretarea mea nu este cea corecta insa consider ca activitatea prestata de noi (supraveghere si consultanta pentru constructia unei nave noi intr-un santier naval) se incadreaza aici, caz in care nu cred ca mai trebuie aplicat TVA la factura.
Daca totusi interpretarea mea este gresita, inteleg ca printr-un reprezentant fiscal in ROM firma din India isi va putea recupera TVA-ul platit firmei noastre. Deci practic chiar daca va fi putin mai dificil procesul de recuperare al TVA-ului in final suma platita de ei catre noi va fi cea fara TVA.
Este corect?
Si atunci intrebarea fireasca este de ce este nevoie sa invartim banii asa? Daca isi desemneaza de la inceput un reprezentanfiscal aici nu exista vre-o procedura astfel incat sa se factureze direct fara TVA? Credeti ca daca as apela la o firma de consultanta ar putea gasi o varianta in sensul acesta?
Multumesc
Multumesc frumos pentru raspuns. Asa cred si eu insa legistatia in ecest sens este atat de ambigua incat niciodaa nu poti fi sigur. Si vad ca mai sunt si pareri contrare.
Pentru cazul nr. 2 avem deja un contract in derulare si emitem catre ptenerul extern facturi fara TVA (serviciile de supraveghere se desfasoara in Russia) insa pentru cazul nr. 1 avem in negociere un contract cu un partener din India pentru desfasurarea serviciilor de consultanta pe teritoriul Romaniei. Dupa cuti mentionat trebuie sa aplicam TVA la facturile emise. In acest caz partenerul isi poate recupera TVA-ul aferent ? Si daca da unde in Romania sau in India (sau depinde si de legislatia din tara respectiva)?
Imi mai puteti da niste detalii in acest sens?
Multumesc anticipat
As dori si eu lamuriri cu privirea la aplicarea TVA catre firme straine (tari non-UE) pentru servicii supraveghere lucrari (consultanta). Firma este inregistrata in Romania si platitoare de TVA si exista 2 posibilitati :
1.Serviciile de consultanta se desfasoara pe teritoriul Romaniei (intr-un santier)
2.Serviciile de consultanta se desfasoara intr-o alta tara (care deasemenea nu este membra UE).
As dori sa stiu daca trebuie aplicat TVA la factura emisa catre firma straina (sa zicem India sau Korea) in fiecare dintre cele 2 situatii.
Multumesc anticipat
Răspuns la discuția detasare/delegare personal
Multumesc pentru raspuns.
1. Pentru formlitatile din Rusia sunt deja in discutii cu consulatul si voi avea toate clarificarile sper de la ei. Insa mai vreau ceva clarificari referitoare la detasare. Cum se vor plati taxele? Asigurarile sociale le vom plati in tra la salarin conform CM iar impozitul pe salariu il va plati cel la care se face detasarea conform cu legislatia lor ? Si daca salariul il va plati tot firma din rom care sunt plafoanele de cheltuieli pentru diurna si cazare care se pot face?
2.In cazul contractlor cu PFA , ca si persoane fizice autorizare (probabil incadrate ca dependente cf cu noua legislatie) sub ce forma pot pleca in strainatate : tot cu detasare ?
Multumiri anticipate
Cine ma poate ajuta cu urmatoarea speta :
Firma din Romania ARE UN CONTRACT DE FURNIZARE SERVICII cu o firma din Dubai (UAE) care are nevoie de personal (4-5) oameni pentru approx 2 ani pentru supervizarea unor lucrari in Russia.
Personalul va avea contract de munca 8 ore in Rom si nu imi este clar care din situatii se poate aplica :
1. Delegatia – e maxim cf legii 120 zile – pe an sau consecutive ? daca su sunt consecutive inseamna ca e posibil ca la fiecare 4 luni persoanele sa vina o sapt in tara si apoi se face alta delegatie – e corect?
2. Detasarea – nu stiu cum se poate interpreta in speta respectiva, practic personalul va lucra tot pentru firma din Romania in numele furnizarii de servicii de consultanta firmei din UAE conform contractului intre cele 2 firme dar intr-o tara terta (Russia)
3. Daca personalul va avea regim de PFA si se incheie contracte intre SRL si PFA-uri , isi pot deduce cheltuieli de diurna si cazare conform cu delegatia sau detasarea?

Ce alta variant ar mai fi?

Multumiri anticipate.