Cine ma poate ajuta cu urmatoarea speta :
Firma din Romania ARE UN CONTRACT DE FURNIZARE SERVICII cu o firma din Dubai (UAE) care are nevoie de personal (4-5) oameni pentru approx 2 ani pentru supervizarea unor lucrari in Russia.
Personalul va avea contract de munca 8 ore in Rom si nu imi este clar care din situatii se poate aplica :
1. Delegatia – e maxim cf legii 120 zile – pe an sau consecutive ? daca su sunt consecutive inseamna ca e posibil ca la fiecare 4 luni persoanele sa vina o sapt in tara si apoi se face alta delegatie – e corect?
2. Detasarea – nu stiu cum se poate interpreta in speta respectiva, practic personalul va lucra tot pentru firma din Romania in numele furnizarii de servicii de consultanta firmei din UAE conform contractului intre cele 2 firme dar intr-o tara terta (Russia)
3. Daca personalul va avea regim de PFA si se incheie contracte intre SRL si PFA-uri , isi pot deduce cheltuieli de diurna si cazare conform cu delegatia sau detasarea?
Asa cum ati sesizat si dvs, despre delegare nu poate fi vorba in conditiile expuse mai sus.
Referitorla detasare :
ART. 45
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
ART. 46 (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
ART. 47
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea. (2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să
îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
Daca va indreptati catre o varianta de colaborare intre firma si persoane fizice autorizate, atunci uitati reglementarile din Codul Muncii. Puteti eventual sa negociati cu persoanele fizice autorizate un onorariu mai mare pentru serviciile prestate, care sa includa si cheltuielile de transport, masa, cazare si ce mai vreti dvs.
Oricare din variante alegeti, personal va recomand sa va consultati cu un jurist si sa va interesati de conditiile in care romanii pot muncii in Rusia (din cate inteleg), referitor la perioada de sedere, permis de munca, eventuale restrictii, etc.
Multumesc pentru raspuns.
1. Pentru formlitatile din Rusia sunt deja in discutii cu consulatul si voi avea toate clarificarile sper de la ei. Insa mai vreau ceva clarificari referitoare la detasare. Cum se vor plati taxele? Asigurarile sociale le vom plati in tra la salarin conform CM iar impozitul pe salariu il va plati cel la care se face detasarea conform cu legislatia lor ? Si daca salariul il va plati tot firma din rom care sunt plafoanele de cheltuieli pentru diurna si cazare care se pot face?
2.In cazul contractlor cu PFA , ca si persoane fizice autorizare (probabil incadrate ca dependente cf cu noua legislatie) sub ce forma pot pleca in strainatate : tot cu detasare ?
Multumiri anticipate
Pentru detasarea in strainatate a lucratorilor romani sunt alte prevederi in vigoare ... art.18 C.mun., Legea nr.156/2000 - modificata si completata - privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.
Codul munci diurna
sandu1972
Buna seara sunt angajat cu contract de munca in romania si trimis in detasare in UE de catre firma .Intrebarea mea e, se pot face plati salariale din diurna pe ... (vezi toată discuția)
Diurna in strainatate
lia19
Am si eu o intrebare.Un salariat care este trimis in strainatate pe ce perioada poate primi diurna?care este numarul maxim de zile in care poate primi ... (vezi toată discuția)