avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Munci DIURNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Munci DIURNA

Buna seara sunt angajat cu contract de munca in romania si trimis in detasare in UE de catre firma .Intrebarea mea e, se pot face plati salariale din diurna pe care o primesc .diurna e de 35e pe zi.firma imi plateste salariul minim pe economie din diurna multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 30 Iunie 2013
diurna este diurna iar salariul este salariu.

Art. 46. - (1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

[ link extern ] /
Codul Muncii nu reglementeaza decat drepul de a primi diurna. cuantumul acesteia este stabilit in cm aplicabil angajatorului, in reg.intern sau in lege.
Marea majoritate a angajatorulor aplica HG nr.518/1995 in cazul delegarii/detasarii in strainatate.

Drepturile salariale sunt distincte fata de diurna. astfel , in cazul unei detasari/delegari a unui salariat acesta va primi salariul + diurna. etc. Diurna nu este inclusa in salariu.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara multumesc pentru raspun ,sa inteleg ca firma la care sunt angajat face un abuz facand plata salariului din diurna .Intrebare ce pot face legal ?
Sunt doua posibilitati de a actiona impotriva unei astfel de nelegalitati a angajatorului:
- sesizarea ITM-ului

- actiunea in instanta.

Ambele se pot exercita concomitent.
Buna seara revin la problema pe care o am cu diurna si salariul mentionand faptul ca am fost anuntat verbal de catre societatea la care sunt angajat cum ca incepand cu luna februarie 2013 salariul nu se mai opreste din diurna motivand faptul cum ca a crescut diurna ,

Alte discuții în legătură

Diurna in strainatate lia19 lia19 Am si eu o intrebare.Un salariat care este trimis in strainatate pe ce perioada poate primi diurna?care este numarul maxim de zile in care poate primi ... (vezi toată discuția)
Refuz relocarea x3v1l x3v1l buna, sper ca ma puteti ajuta, lucrez la o firma de retail, la sfarsitul acestei luni se vor inchide mai multe magazine in 2 orase diferite, respectiv cluj ... (vezi toată discuția)
Transfer de la locul de munca in cadrul perioadei determinate Kent8d Kent8d Buna seara. In cazul in care un angajat are un contract de munca pe o perioada determinata, se poate ca acesta sa fie transferat la o alta unitate dintr-un ... (vezi toată discuția)