xyzt a scris:
1. Nu se calculeaza dupa nr capetelor pentru ca altfel ascendentii lor (adica descendentii de gradul I ai lui de cujus) ar putea influenta cotele de mostenire prin renuntare. Oricum in acest caz doar STABILIREA rezervei se face pe tulpini, dar impartirea se face pe capete.
Avem 2 descend de gr 1 ai lui de cujus.
Unul renunta la mostenire - rezerva succesorala se modifica.
In acest caz e permisa modificarea rezervei prin renuntare.
De ce nu si in cel tratat de tine?
Cu privire la "conflictul" dintre Patrick si ProtoM, cred ca ar trebui sa ne relaxam un pic :D
In ceea ce priveste problema pe care am pus-o initial in legatura cu reductiunea liberalitatilor in uzufruct si renta viagera, tind sa-i dau dreptate lui ProtoM - art. 844 C. Civ. este o dispozitie cu caracter special, derogator de la regula generala a posibilitatii reductiunii liberalitatilor excesive. Deci mostenitorul rezervatar are DOAR cele 2 posibilitati prevazute in articol.
Cu alte cuvinte, Codul Civil spune ca in mod normal, liberalitatile excesive sunt supuse reductiunii. DAR (aici intervine art. 844), in cazul in care avem o liberalitate in uzufruct/renta viagera, mostenitorul rezervatar nu mai poate cere reductiunea. El are doar posibilitatea de a executa legatul sau de a abandona nuda proprietate a cotitatii disponibile.
Si de aici intrebarea mea, la care nici pana acum nu m-am lamurit in mod complet: cu ce este avantajat mostenitorul rezervatar in aceasta situatie?
Mostenitorul rezervatar nu este avantajat absolut deloc:
El ori:
pierde toata cotitatea disponibila;
pierde prin uzufruct/renta viagera mai mult decat cotitatea disponibila.
De ce ar alege cineva aceasta optiune?
Pentru ca renta viagera este un contract aleatoriu si mostenitorul ar putea avea noroc si sa plateasca, in final, mai putin decat e estimat, decat cotitatea disponibila.
Pentru ca uzucapiunea este temporara si bunul se va intoarce la el, mai devreme sau mai tarziu, ceea ce nu s-ar intampla daca cedeaza proprietatea cotitatii.