Q88 a scris:
mirei2012 a scris:
In cazul cupei cu prevedere, faptuitorul prevede:
a) numai o urmare
b) doua urmari
c) cel putin doua urmari
cu motivare daca se poate
Intentia supravenita:
a) presupune reprezentarea de catre faptuitor, dupa comiterea faptei, dar inainte de producerea urmarii acesteia, a unui alt rezultat decat urmarit initial
b) nu este posibila la infractiunile formale
c) poate fi retinuta in cazul unui concurs ideal
sunt usoare....nu dati cu pietre
1 b
2 c
Daca gresesc nu dati cu pietre. Penalul nu e punctul meu forte.
La intrebarea 1 faptuitorul prevede doua urmari si anume urmarea pe care si-o doreste si urmarea pe care o prevede, dar nu il accepta.
Faptuitorul prevede cel putin 2 urmari in cazul praeterintentiei construite pe o intentie indirecta. Nu stiu daca tot asa s-ar putea spune si in cazul culpei.
ce n-am inteles eu aici...de ce nu este echivalent 'doua urmari' cu 'cel putin doua urmari'...nu ar fi tot culpa cu prevedere daca eu as prevedea chiar mai mult de doua urmari necesare?
la grila urmatoare nu reusesc sa-mi imaginez o infractiune formala pe care sa-mi explic intentia supravenita...pe care sigur nu am inteles-o #-o
Motivarea pentru care nu e si varianta "a" la intrebarea ta e pentru ca in aceasta varianta se spune "se obtine", or nu e necesar pentru existenta infractiunii ca faptuitorul sa beneficieze de acele avantaje. E suficient ca el sa actioneze cu speranta ca le va obtine chiar daca in realitate nu va reusi.
Exemplul clasic e nepotul care isi omoara bunicul in speranta ca il va mosteni fiind singurul descendent in viata, dar in realitate el va fi considerat nedemn si nu va obtine acea mostenire.
Cosmoroby a scris:
Omorul este comis din interes material:
a. numai atunci cand prin comiterea infractiunii se obtine un folos de natura patrimoniala;
b. atunci cand autorul sustrage o suma de bani de la victima si o ucide pentru a ramane in posesia acesteia;
c. autorul actioneaza cu convingerea ca interesele sale materiale vor fi satisfacute pe o cale aparent legala;
Răspuns varianta c
Cosmoroby a scris:
Omorul deosebit de grav :
a.absoarbe ultrajul daca este savarsit asupra unui magistrat;
b.se retine cand autorul a mai savarsit un omor,chiar daca pentru fapta anterioara este incidenta o cauza care inlatura caracterul penal al faptei;
c.nu absoarbe tentativa in situatia in care actiunea autorului este indreptata impotriva a trei persoane din care doua decedeaza.
a si c