Dragi colegi care intelegeti ceva din NCC si L 71/2011.
Art 5 din L 71/2011:
1) Dispozitiile C.civ se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
2) Dispozitiile C.civ sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a C.civ.
Acest alineat 2 ma da peste cap. Nu reusesc sa inteleg. Puteti sa-mi explicati sau sa imi dati o situatie concreta ca sa reusesc sa ma lamuresc?
adelykitt a scris:
Buna! eu caut de ceva vreme "Tratat teoretic si practic de procedura civila" - V.M.Ciobanu 1997 dar nu gasesc, ma poate indruma cineva catre vreun anticariat sau vinde cineva cartea?
la fel si " Explicatiile teoretice ale codului penal/procedura penala" - Dongoroz & Co???
sa aveti spor!!!
Si eu caut de multa vreme la multe anticariate, dar e f. rar si se da f. repede. Cel mai bine mergi la BCU sau alte biblioteci publice... Nu cred sa ti-l imprumute deci mergi si tu un laptop/caiet ceva si notezi chestiunile care iti sar in evidenta... Mie unul mi-a luat cam 2 sapt in stilul acesta sa trec prin el... Si mai faceam si alte lucruri in perioada aceea.
Mai adaug si eu niste surse "mai neobisnuite" dar care pe mine m-au ajutat clar sa inteleg materia in ansamblul ei :
1. Procedura civila
- Tratat teoretic si practic de procedura civila - V.M.Ciobanu 1997.
Din punctul meu de vedere e mult mai bun decat cursul selectiv cu prof. Boroi, singura problema fiind ca nu are OUG 138/2000 INSA, explica institutiile excelent si mie mi-a rezolvat MULTE probleme legate de mici detalii ale materiei si eu zic ca pana in august e timp sa se studieze in paralel cu tratatele consacrate.
2. Penal general & special
- Explicatiile teoretice ale codului penal - Dongoroz & Co.
Nimic nu se compara cu citirea opiniei prof. Dongoroz care a creat codul. Din punctul de vedere e cel mai bun tratat de penal. Da, sunt 4 volume destul de mari dar dupa ce le citesti atent eu zic ca n-au cu ce sa te prinda, in special la penal special unde udroiu doar copiaza din dongoroz, scotand elementele de legatura.
- Tratat de drept penal - Streteanu
Da, sunt opinii destul de "originale" insa nu strica sa se citeasca acest tratat pentru a intelege unde e pozitia lui Streteanu vizavi de anumite chestiuni de detaliu. Unele probleme sunt clarificate destul de bine, mult mai bine ca in udroiu, oricum.
3. Procedura penala
- Codul de procedura penala comentat - N. Volonciu 2006-2007 (vreo 5 volume).
Da, dupa 202/2010 i-a scazut un pic utilitatea (mai ales ca s-a modificat serios la urmarirea penala) dar tot zic ca e un cod comentat excelent.
- Drept procesual penal - N. Volonciu 1972.
Da, inca unul vechi, dar prof. Volonciu explica institutiile excelent. Recomand in special pentru partea de cai de atac extraordinare unde prezinta chestiunile esentiale f.f.f bine si explica cum s-au nascut aceste cai de atac.
- Explicatiile teoretice ale codului de procedura penala - Dongoroz & co. 2 volume.
Aceeasi recomandare ca la penal, desi CPP-ul s-a modificat mai mult.
adelykitt a scris:
doar 49 de puncte si daca lasam vreo 5 grile cum le-am pus la inceput fara a le modifica aveam mai mult, eu am inceput atunci cu penalul si procedura penala si am trecut apoi f rapid prin rest ca nu mai era timp ma gandeam ca daca invat penal si proceduri f bine aveam sanse sa iau 75 puncte pe astea 3 si cu ce mai faceam la civil scoteam peste 80 dar nu m-am tinut de treaba serios sa invat sustiunut, invatam in medie 4 ore pe zi,as si serviciu, dar sarbatorile si altele mi-au afectat programul initial ... am inceptu sa stiudez dupa o pauza de 5 ani de la terminarea facultatii timp in care nu am lucrat in domeniu..
cum ai reusit sa inveti 4 ore pe zi plus serviciu ? :O
sau lucrezi cu juma de norma ?
eu reusesc sa invat doar 2-3 ore maxim pe zi (cu servicu full time) si in weekend mai mult.
Dragi colegi, pentru ca modalitatea pe care am ales-o in a invata penalul si procedura penala a fost una care mi-a adus rezultate, as vrea sa vi-o impartasesc si voua. Nu am siguranta de 100 la 100 ca voi intra, dar inainte de examen mi-am promis ca, daca voi avea un punctaj bun, ii voi ajuta pe cei care nu au obtinut un asemenea punctaj. Am rugamintea ca unul dintre colegi mai priceput in ale publicarii pe acest site sa ma contacteze urgent pe mess pentru a-i da fisierele lucrate de mine. Va fac precizarea ca sunt o persoana responsabila, care s-a decis sa isi schimbe cariera si, pentru acest vis, a muncit 2 ani de zile zi.
Penalul este facut conform opiniilor d-lor Mitrache si Streteanu. Procedura penala Neagu, Cioclei (grile), restul grilelor imi apartin. Am avut ieri confirmarea ca le-am construit perfect pentru un astfel de examen. Am facut 23 din 25, doua gresindu-le din neatentie.
Daca veti aprecia ca eficiente aceste lucrari ale mele, va astept sa va prezint si penalul parte speciala si civilul.
Astept pe cineva pe mess iar acel cineva sa le publice aici.
Singura rugaminte este ca atunci cand le veti rasfoi, sa va amintiti de candidatul la INM care le-a conceput.
Prof.dr.Constanta Ilie.
Link-ul de unde se pot descarca fisierele : [ link extern ]
Se face click pe butonul Slow download si se asteapta pana cand incepe download-ul.