avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Activitate alterniko

Activitate alterniko

Buna ziua,

As dori cateva informatii privind procedura de recunoastere de catre statul roman a divortului pronuntat in strainatate.

Iata situatia pe scurt : casatorie intre doi cetateni romani la Paris, recunoscuta si inscrisa in Romania (Iasi – domiciliul sotului). In prezent suntem rezidenti canadieni cu domiciliul la Montreal. Divortul a fost pronuntat la Montreal si este definitiv. Am divortat de comun acord, dupa ce am trait separat 2 ani. Nici eu nici fostul sot nu ne-am schimbat numele la casatorie nici dupa divort. Nu avem copii.

Cum nu ne putem deplasa in Romania, vom imputernici o persoana care locuieste la Iasi sa ne depuna cererea de recunoastere a divortului. In Canada, actele doveditoare a divortului sunt actul de judecata (Jugement de divorce) si certificatul de divort (Certificat de divorce), care vor fi traduse la Iasi. Din cate am vazut, divrotul prin comun acord exista in Romania deci nu ar trebui sa fie probleme de neconcordanta intre legea romana si legea canadiana.

Intrebarea mea este urmatoarea: procedura de exequatur ori cea prin starea civila? [ link extern ]

Multumesc.