avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere in Romania a divortului pronuntat in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere in Romania a divortului pronuntat in Canada

Buna ziua,

As dori cateva informatii privind procedura de recunoastere de catre statul roman a divortului pronuntat in strainatate.

Iata situatia pe scurt : casatorie intre doi cetateni romani la Paris, recunoscuta si inscrisa in Romania (Iasi – domiciliul sotului). In prezent suntem rezidenti canadieni cu domiciliul la Montreal. Divortul a fost pronuntat la Montreal si este definitiv. Am divortat de comun acord, dupa ce am trait separat 2 ani. Nici eu nici fostul sot nu ne-am schimbat numele la casatorie nici dupa divort. Nu avem copii.

Cum nu ne putem deplasa in Romania, vom imputernici o persoana care locuieste la Iasi sa ne depuna cererea de recunoastere a divortului. In Canada, actele doveditoare a divortului sunt actul de judecata (Jugement de divorce) si certificatul de divort (Certificat de divorce), care vor fi traduse la Iasi. Din cate am vazut, divrotul prin comun acord exista in Romania deci nu ar trebui sa fie probleme de neconcordanta intre legea romana si legea canadiana.

Intrebarea mea este urmatoarea: procedura de exequatur ori cea prin starea civila? [ link extern ]

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:55, 15 Septembrie 2010
Cred ca este mai avantajata ca timp procedura prievazuta la punctul B ..
Trimiteti o procura bine scrisa si acoperitoare pentru orice varianta.

Pesimistul (=optimistul bine infomat) mai are un piron de siguranta. Caci dupa ce, tipic romaneste, ii va lipsi ..."stampila de pe timbru" (in optica functionarului de pe te-miri-unde) s-ar putea sa simta nevoia sa se uite in ochii unui judecator ...ca sa aiba si el cu cine vorbi.

Cred ca un prieten nu si-a inregistrat nici acum nasterea copilului in RO pentru ca functionarii de la primaria din ...(partea de NE) au avut o problema cu particula VAN DER din fata numelui olandez al mamei. #-o (nici n-a mai vrut sa-mi povesteasca pe larg problema, zicand ca o sa inregistreze si el nasterea cand s-or mai rari desteptii de prin posturi).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in canada amuliu amuliu Am urmatoarea situatie: Casatorita in 2013 cu un roman, cetatean canadian ( casatorie incheiata in Montreal la un notar). Dupa intoarcerea in Ro am incercat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! căsătorie încheiată in romania, divorț in canada. ... AvramescuL AvramescuL Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada. Amândoi cetățeni români și canadieni. Fără nume schimbate după căsătorie, totul ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman- canadian a nascut in romania, si de-aici numai probleme avatar899 avatar899 Am venit in Romania cu ideea sa fiu langa familia si prietenii de aici pentru nasterea acestui copil. Totul frumos pana vine vorba de actele pentru ... (vezi toată discuția)