avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cetatean roman- canadian a nascut in Romania, si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cetatean roman- canadian a nascut in Romania, si de-aici numai probleme

Am venit in Romania cu ideea sa fiu langa familia si prietenii de aici pentru nasterea acestui copil. Totul frumos pana vine vorba de actele pentru inregistrarea copilului si emiterea unui certificat de nastere... Cand am plecat din Romania eram casatorita. Intre timp (si pe teritoriul canadian) am divortat si am capatat cetatenie canadiana sub numele de fata (fapt reflectat in pasaport si TOATE actele canadiene, cartea de sanatate, de cetatean, etc.) Totusi in Romania auutoritatile doresc sa inregistreze noul nascut pe numele fostului sot "pentru ca dosarele lor nu sunt updatate"........ #-o

In vederea "recunoasterii" numelui prezent in pasaportul meu, ma trimit in 3 locuri in tara sa "supralegalizez" documentul de divort canadian... Cum va imaginati, ca si lauza cu un bebe nou, prospectul mi se pare absolut ridicol, si nu am idee de termenul in care trebuie sa fac lucrurile acestea.

Ce-as putea face sa imi usurez situatia? Cat sunt pe teritoriul romanesc, nu am nici un drept ca si cetatean canadian (dubla cetatenie romana si canadiana) si trebuie sa imi fac acte "romanesti" desi nu intentionez sa raman? Sunt obligata sa ii fac acte romanesti copilului nascut in Canada?

Pentru orice informatie, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 01:15, 3 Octombrie 2010
Precizare:
Dv. aveti dubla cetatie, ati nascut in Canada.
Conform legislatiei romane:

Termenul pentru declararea nasterii si inregistrarea nasterii copilului la ambasada este urmatorul:
 15 zile de la data nasterii pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
Inregistrarea nasterii la Sectia Consulara se poate efectua dupa depasirea termenului de 15 zile, in baza aprobarii sefului oficiului diplomatic, nu mai tarziu de 1 an de la nasterea copilului.
In situatia in care termenul de 1 an a fost depasit, aveti posibilitatea sa solicitati transcrierea certificatului de nastere in registrele romane de stare civila, procedura pentru care puteti mandata un avocat din Romania.

- intr-adevar trebuie sa superlegalizati documentul de divort.

- cat sunteti pe teritoriul Romaniei aveti toate drepturile ce deriva din cetatenia romana

- puteti sa angajati un avocat sa va rezolve aceste probleme de stare civila in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Oana Mitran-costache, Avocat
Inregistrarea in RO a divortului pronuntat in Canada

[ link extern ]

Procedura supralegalizarii actelor oficiale canadiene

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
romascanu, moderator
trebuie sa depuneti o actiune de exequator la tribunalul din raza judetului unde ati incheiat casatoria pt recunoasterea hotarararii de divort pronuntata de statul canadian.
Stimata Doamna,
Mai intai dati-mi voie sa va felicit pentru ca sunteti proaspata mamica. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si bucurii, si Dvs., si copilului, si sa va bucurati de el.
Din pacate, situatia actuala se datoreaza neglijentei Dvs. in a va reglementa situatia actelor.Nimeni nu "updateaza dosarele" automat, Dvs. aveati obligatia sa incunostiintati autoritatile romane despre schimbarile intervenite in starea Dvs. civila.
Insa nu trebuie sa va alarmati mai mult decat trebuie, toate se pot rezolva. Sunt persoane care au revenit in Romania dupa 30 de ani, am avut o clienta emigrata in Statele Unite in 1980, care, cand a revenit in Romania in 2009 pentru a face succesiunea dupa parintii ei, a constatat ca ea nu mai exista pentru statul Roman, intrucat divortase de 2 ori si isi schimbase numele de 3 ori, ultima data cand obtinuse cetatenia americana. Practic, nu putea mosteni nimic de la parinti, si nici de la bunici si de la matusa care murise fara alti mostenitori. Acum problemele sale s-au rezolvat, are toate actele romanesti pe numele ei actual, a primit toate mostenirile, a reglementat si situatia copiilor nascuti in strainatate, pentru ca si ei sa poata mosteni, la randul lor, averea ei din Romania, atunci cand va fi momentul.
V-am spus despre acest caz ca sa va incurajez, in sensul ca este mai bine ca v-ati dat seama acum despre aceste probleme, decat peste 20 de ani.

Iata ce trebuie facut in cazul Dvs.

1. Hotararea de divort din Canada trebuie inregistrata in Romania. Asta se face printr-un proces care poarta denumirea de exequator. Dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile de exequator, aceasta se inregistreaza la starea civila.
2. In baza documentelor canadiene de schimbare a numelui pe vechiul nume de domnisoara, vi se schimba numele din nou si in certificatul de nastere romanesc.
3. Se inregistreaza in Romania certificatul canadian de casatorie cu cel de al doilea sot.
4. Se obtine Carte de Identitate si Pasaport Romanesc pe numele Dvs. de fata, numele actual.
5. Se obtine certificatul de nastere romanesc pentru copilul nascut in Romania.
6. Se depune cerere de cetatenie romana pentru copilul nascut in Canada.
7.Dupa obtinerea cetateniei pentru copilul nascut in Canada, se inregistreaza in Romania certificatul de nastere al copilului nascut in Canada.

Este posibil ca ordinea sa fie putin diferita sau sa nu fie nevoie de unele puncte, daca, de exemplu, copilul nascut in Canada este cu primul sot, roman, si are deja cetatenie si acte romanesti, nu mai este nevoie de punctele 6-7, sau daca in prezent nu sunteti casatorita, nu mai este nevoie de punctul 3.
Nu stiu insa aceste detalii.

In orice caz, punctele 1 si 2 sunt obligatorii in aceasta ordine, fara ele nu se poate trece mai departe.
Toate procedurile pot fi facute de avocat, in baza unui contract de asistenta juridica si a unei procuri speciale. Nu este necesar ca Dvs. sa fiti in Romania pentru rezolvarea acestor probleme, inclusiv Cartea de Identitate romaneasca poate fi riicata de avocat si vi se trimite prin posta securizata in Canada, la fel si actele copiilor.
Toate procedurile enumerate dureaza insa intre 9 luni si 1 an. Este posibil sa dureze si mai mult, intrucat totul depinde de data la care se va stabili termenul procesului de la punctul 1, iar instantele romanesti sunt foarte aglomerate acum.
Astfel incat, pentru a rezolva problema urgenta, respectiv pentru a obtine un certificat de nastere pentru bebe, v-as recomanda sa ii inregistrati nasterea la Ambasada Canadei. Aveti acest drept pentru ca sunteti si cetatean canadian, iar copilul beneficiaza de cetatenia Dvs.
Ulterior, dupa rezolvarea punctelor 1-5, se poate obtine pentru bebe cetatenia romana, cat si documente romanesti (certificat de nastere), la fel ca in punctele 6-7 mentionate pentru copilul nascut in Canada.

In orice caz, atat problema Dvs., cat si a copiilor, trebuie rezolvata integral in ceea ce priveste actele romanesti. Nu se stie niciodata in viitor ce situatii se vor ivi, la fel ca in cazul clientei mele de care v-am povestit, si e mai bine ca lucrurile sa fie rezolvate.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenia canadiana pentru nou nascut in canada din parinti romani iulimunteanu iulimunteanu buna ziua! va rog sa mi spuneti daca este obligatoriu ca parintii unui copil nascut in canada sa fie rezidenti (sau macar unul dintte ei ) pentru ca acesta sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! căsătorie încheiată in romania, divorț in canada. ... AvramescuL AvramescuL Buna ziua! Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada. Amândoi cetățeni români și canadieni. Fără nume schimbate după căsătorie, totul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)