Precizare:
Dv. aveti dubla cetatie, ati nascut in Canada.
Conform legislatiei romane:
Termenul pentru declararea nasterii si inregistrarea nasterii copilului la ambasada este urmatorul:
15 zile de la data nasterii pentru copilul nascut viu si aflat in viata;
Inregistrarea nasterii la Sectia Consulara se poate efectua dupa depasirea termenului de 15 zile, in baza aprobarii sefului oficiului diplomatic, nu mai tarziu de 1 an de la nasterea copilului.
In situatia in care termenul de 1 an a fost depasit, aveti posibilitatea sa solicitati transcrierea certificatului de nastere in registrele romane de stare civila, procedura pentru care puteti mandata un avocat din Romania.
- intr-adevar trebuie sa superlegalizati documentul de divort.
- cat sunteti pe teritoriul Romaniei aveti toate drepturile ce deriva din cetatenia romana
- puteti sa angajati un avocat sa va rezolve aceste probleme de stare civila in Romania.
Stimata Doamna,
Mai intai dati-mi voie sa va felicit pentru ca sunteti proaspata mamica. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si bucurii, si Dvs., si copilului, si sa va bucurati de el.
Din pacate, situatia actuala se datoreaza neglijentei Dvs. in a va reglementa situatia actelor.Nimeni nu "updateaza dosarele" automat, Dvs. aveati obligatia sa incunostiintati autoritatile romane despre schimbarile intervenite in starea Dvs. civila.
Insa nu trebuie sa va alarmati mai mult decat trebuie, toate se pot rezolva. Sunt persoane care au revenit in Romania dupa 30 de ani, am avut o clienta emigrata in Statele Unite in 1980, care, cand a revenit in Romania in 2009 pentru a face succesiunea dupa parintii ei, a constatat ca ea nu mai exista pentru statul Roman, intrucat divortase de 2 ori si isi schimbase numele de 3 ori, ultima data cand obtinuse cetatenia americana. Practic, nu putea mosteni nimic de la parinti, si nici de la bunici si de la matusa care murise fara alti mostenitori. Acum problemele sale s-au rezolvat, are toate actele romanesti pe numele ei actual, a primit toate mostenirile, a reglementat si situatia copiilor nascuti in strainatate, pentru ca si ei sa poata mosteni, la randul lor, averea ei din Romania, atunci cand va fi momentul.
V-am spus despre acest caz ca sa va incurajez, in sensul ca este mai bine ca v-ati dat seama acum despre aceste probleme, decat peste 20 de ani.
Iata ce trebuie facut in cazul Dvs.
1. Hotararea de divort din Canada trebuie inregistrata in Romania. Asta se face printr-un proces care poarta denumirea de exequator. Dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile de exequator, aceasta se inregistreaza la starea civila.
2. In baza documentelor canadiene de schimbare a numelui pe vechiul nume de domnisoara, vi se schimba numele din nou si in certificatul de nastere romanesc.
3. Se inregistreaza in Romania certificatul canadian de casatorie cu cel de al doilea sot.
4. Se obtine Carte de Identitate si Pasaport Romanesc pe numele Dvs. de fata, numele actual.
5. Se obtine certificatul de nastere romanesc pentru copilul nascut in Romania.
6. Se depune cerere de cetatenie romana pentru copilul nascut in Canada.
7.Dupa obtinerea cetateniei pentru copilul nascut in Canada, se inregistreaza in Romania certificatul de nastere al copilului nascut in Canada.
Este posibil ca ordinea sa fie putin diferita sau sa nu fie nevoie de unele puncte, daca, de exemplu, copilul nascut in Canada este cu primul sot, roman, si are deja cetatenie si acte romanesti, nu mai este nevoie de punctele 6-7, sau daca in prezent nu sunteti casatorita, nu mai este nevoie de punctul 3.
Nu stiu insa aceste detalii.
In orice caz, punctele 1 si 2 sunt obligatorii in aceasta ordine, fara ele nu se poate trece mai departe.
Toate procedurile pot fi facute de avocat, in baza unui contract de asistenta juridica si a unei procuri speciale. Nu este necesar ca Dvs. sa fiti in Romania pentru rezolvarea acestor probleme, inclusiv Cartea de Identitate romaneasca poate fi riicata de avocat si vi se trimite prin posta securizata in Canada, la fel si actele copiilor.
Toate procedurile enumerate dureaza insa intre 9 luni si 1 an. Este posibil sa dureze si mai mult, intrucat totul depinde de data la care se va stabili termenul procesului de la punctul 1, iar instantele romanesti sunt foarte aglomerate acum.
Astfel incat, pentru a rezolva problema urgenta, respectiv pentru a obtine un certificat de nastere pentru bebe, v-as recomanda sa ii inregistrati nasterea la Ambasada Canadei. Aveti acest drept pentru ca sunteti si cetatean canadian, iar copilul beneficiaza de cetatenia Dvs.
Ulterior, dupa rezolvarea punctelor 1-5, se poate obtine pentru bebe cetatenia romana, cat si documente romanesti (certificat de nastere), la fel ca in punctele 6-7 mentionate pentru copilul nascut in Canada.
In orice caz, atat problema Dvs., cat si a copiilor, trebuie rezolvata integral in ceea ce priveste actele romanesti. Nu se stie niciodata in viitor ce situatii se vor ivi, la fel ca in cazul clientei mele de care v-am povestit, si e mai bine ca lucrurile sa fie rezolvate.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin