Daca nu s-a schimbat ceva de curand, copiii nascuti in Canada dobandesc cetatenia canadiana la nastere indiferent de nationalitatea parintilor.
Sunt mai multe surse care confirma asta, am ales una in limba romana:
Cu o singură excepţie, copiii născuţi în Canada sunt consideraţi automat cetăţeni canadieni pentru simplul fapt de a se fi născut în Canada. Singura excepţie de la această regulă este pentru copiii născuţi în Canada părinţilor diplomaţi sau cu imunităţi şi privilegii diplomatice, şi când nici unul dintre cei doi părinţi nu este cetăţean canadian sau rezident permanent în Canada; într-un astfel de caz, aceşti copii nu vor primi cetăţenia canadiană în mod automat. Persoanele născute în Canada îşi pot dovedi cetăţenia, de obicei, prin prezentarea certificatului de naştere emis de autorităţile provinciale sau teritoriale la naşterea lor.
[ link extern ]
Canada permite dubla cetatenie, deci prin inregistrarea in registrele romanesti copilul nu-si pierde acest drept.
Nu cred ca poate primi pasaport canadian daca parintii nu sunt rezidenti in Canada, sa intrebe si poate ne spuneti si noua daca da sau nu :)
Pentru a veni acasa cu copilul varianta cea mai rapida mi se pare cea scrisa deja: titlu de calatorie de la unul din consulatele noastre de acolo. Pot primi titlul si pe baza certificatului canadian, cu conditia sa fi parcurs pasii descrisi aici:
[ link extern ]
Obligatoriu trebuie sa supralegalizeze certificatul canadian, altfel nu-i pot face certificat romanesc copilului.