avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenie romana pentru un copil nascut in Canada
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenie romana pentru un copil nascut in Canada

Care-i procedura si ce acte sunt necesare, daca ambii parinti sunt cetateni canadieni/romani, iar copilul (10 ani) s-a nascut in Toronto?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:28, 2 Mai 2020
Legea 21/1991
art. 5
(1) Copiii născuți pe teritoriul României, din părinți cetățeni români, sunt cetățeni români.

(2) Sunt, de asemenea, cetățeni români cei care:
.....
b) s-au născut în străinătate și ambii părinți sau numai unul dintre ei are cetățenia română.
...

art. 22
(1) Dovada cetățeniei române se face cu cartea de identitate sau, după caz, cu buletinul de identitate, cu pașaportul, cu titlul de călătorie fără mențiunea «identitate incertă», cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (6) sau cu documentele prevăzute la art. 23.

(2) Cetățenia copilului până la vârsta de 14 ani se dovedește cu pașaportul, cu titlul de călătorie fără mențiunea «identitate incertă», cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (7) și (7^1) sau cu certificatul său de naștere românesc, însoțit de actul de identitate, certificatul de cetățenie sau pașaportul oricăruia dintre părinți, emise de autoritățile române, ori cu documentele prevăzute la art. 23.

art. 23
În caz de nevoie misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României eliberează, la cerere, dovezi de cetățenie pentru cetățenii români aflați în străinătate.
Cum se obtine certificatul de naștere românesc pentru un copil nascut in Canada din parinti cu dubla cetatenie (româna/canadiana)?
Mergeti la ambasada si solicitati transcrierea certificatului de nastere a copilului.
Dupa cum stiu, Consulatul Românesc din Toronto cerea supralegalizarea la Ottawa a certificatului de nastere. Eu tocmai am obtinut pentru fiica mea versiunea cea mai noua, care-i de plastic (precum bancnotele). Stiti sa-mi spuneti cum vor trata cazul nostru?
Buna seara, ati aflat care este procedura in cazul certificatelor noi, din plastic? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2020
Lavinia S, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Crina Eliade Crina Eliade Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Locuim in Canada. Copilul e nascut in Canada, are 21 ani si am vrea sa stim cum ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Cetatenia canadiana pentru nou nascut in canada din parinti romani iulimunteanu iulimunteanu buna ziua! va rog sa mi spuneti daca este obligatoriu ca parintii unui copil nascut in canada sa fie rezidenti (sau macar unul dintte ei ) pentru ca acesta sa ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie Relu15 Relu15 Fetita mea are cetatenie britanica.noi parintii avem cetatenie romana.se poate obtine pentru fetita cetatenie romana? Daca da,unde trebuie aplicat? (vezi toată discuția)