În anul 2001, o societate comercială cumpără de la Consiliul Local un teren intravilan, pe care se afla edificata o constructie. În acest sens, se încheie contract de vânzare-cumpărare, sub semnătură privată, neexistând la acea dată, obligaţia de a avea un contract autentic.
Întrebare: acest act este suficient pentru dovada proprietăţii la întocmitrea unei documentaţii cadastrale sau este nevoie de o acţiune în constatare în faţa instanţei de judecată?
Vă mulţumesc!
Buna Ziua,
O societate comerciala A are de încasat 20000 lei de la societatea B, pentru care are doua bilete la ordin. Pentru că avea nevoie de lichiditati, societatea A merge la un IFN, care îi scontează cele două bilete la ordin, oferind suma de 16.000 lei. Concomitent, în acelasi contract, se mai stipulează că suma de 16.000 lei reprezintă si un credit pe care îl acordă IFN-ul pentru societatea A. Aceasta ramburseaza din rate, si după 8 luni, societatea B intra in insolventa. A se inscrie la masa credala cu 20.000 lei, dar la fel procedeaza si IFN-ul, în baza scontării. Creanta societății A este contestată, iar judecatorul sindic decide că aceasta societate nu mai are vreun drept de creanță asupra lui B, deoarece a scontat biletele la ordin in favoarea IFN-ului, în schimbul unui preț, astfel că în tabelul de creanțe rămâne IFN-ul. Ulterior, IFN-ul porneste o executare silita împotriva societății A si a actionarilor acesteia, solicitand plata creditului (în realitate a scontarii) acordat de la acestia.
ÎNTREBARE:
După ce o instanța a stabilit că IFN-ul își va încasa banii de la societatea B, mai poate să fie executată societatea A?
Buna Ziua!
O societate comerciala isi suspenda activitatea in 2011. In anul 2014, nu face solicitare de reluare a activitatii si societatea este dizolvata. In anul 2015, unul dintre asociati a decedat. Cum pot ceilalti doi asociati sa lichideze societatea? Cum se poate numi un lichidator?
În 2010, am achizitionat un teren agricol, categoria pasune. Ulteior, pe acest teren a fost împădurit, iar Ocolul Silvic refuza să ia padurea în pază pentru ca în extrasul de carte funciară, terenul figurează ca pășune. Eu am o adeverință eliberată de către primărie care atestă că terenul este împădurit. Cum pot modifica categoria de teren în cartea funciară?
Vă mulțumesc!
Buna Ziua,
La data de 15.01.2015 firma A cheama in judecata firma B, avand ca obiect pretentii. B se apara spunand ca nu are datorie fata de A. Se face o expertiza si se constata ca B nu are datorie fata de A. Societatea A declara apel, se admite apelul si B este obligat sa ii plateasca lui A o suma de bani. Imediat dupa comunicarea hotararii definitive, firma C, notifica firma B, ca la data de 23.01.2015, intre A si C a intervenit un contract de cesiune de creante, C fiind titularul creantei. Practic, la o saptamana dupa depunerea cererii de chemare in judecata, A a vandut creanta lui C, desi procesul a continuat tot cu A, care si declara apel impotriva instantei de la fond. Tinand cont ca este vorba de o hotarare definitiva, care ar fi calea de atac impotriva acesteia? (Precizare: administratorul firmei C , dupa incheierea cesiunii, se prezinta ca martor la instanta de fond, depunand marturie in favoarea lui A)
Va multumesc!
O firma semnează un contract de achiziţie publică cu o primărie. Valoarea contractului este de 240.000, plus TVA. Ulterior, se semnează un act aditional prin care se suplimentează valoarea contractului cu 74.000 lei. Primaria achita cei 240.000 lei+TVA si nu mai achita suma de 74.000 lei. Am chemat în judecată primăria si ni se solicita achitarea unei taxe de timbru, raportat la valoarea contractului si nu la valoarea prejudiciului solicitat! As dori sa aflu parerea dvs. la urmatoarele:
1) Ce sanse am să contest cuantumul taxei de timbru si sa solicit calcularea acesteia la valoarea prejudiciului?
2) În legea 101/2016 se vorbeste de o notificare prealabila, înainte de a mă adresa instantei. Trebuia să formulăm o notificare prin care să solicităm plata banilor si de abia dupa aceasta să ne adresăm instantei?
Vă multumesc!
In aprilie 2013 societatea X emite o factura către UAT Y, factura care este achitată de către UAT. În februarie 2016, Curtea de Conturi, stabileste ca societatea X a incasat necuvenit factura emisă. În iulie 2016 UAT Y, comunica o adresă către societatea X, să achite suma încasată necuvenit în termen de 15 zile.
De când curge termenul de prescripţie, de 3 ani: de la data încasării necuvenite a banilor sau de la data constatării prejudiciului de către Curtea de Conturi?
Vă mulţumesc!
Societatea A solicită deschiderea procedurii de insolventa împotriva societăţii B, pentru o datorie rezultând din niste facturi emise din 2011. Societatea A nu a chemat niciodata în judecată societatea B, pentru acele facturi. Societatea B doreste sa depuna la judecatorul sindic ca are in cont disponibil de 6 ori mai mare decat debitul invocat de catre societatea A. Se mai poate considera în această situaţie că societatea B este în stare de insolvenţă?
Buna Ziua,
Am contestat o solutie de respingere a unei oferte. Odata ajunsa contestatia la Comisia de Solutionare, aceasta ne solicita sa depunem dovada constituirii garantiei de buna conduita in termen de 3 zile. Eu vreau sa achit aceata garantie in acest termen de 3 zile, dupa depunerea contestatiei. Va fi considerata valabila aceasta garantie sau contestatia va fi respinsa?
Va multumesc