Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat de la cineva ami avizat.
Sunt client [EDITAT] având un contract de împrumut pentru nevoi personale in CHF "Happy end" pe 10 ani facut in martie 2008. In el nu a fost specificata exact formula detaliata de calculare a dobanzii. Exprimarea este evaziva si netransparenta - ?dobanda variabila in functie de evolutia pietei financiar bancare si/ sau a costului finantarii si gestionarii creditului?. La sfarsitul contractului este specificata rata dobanzii 9,70si DAE 11,45. Intre timp rata dobanzii a crescut la 12 adica a crescut rata de la 282,69 la 309,36 iar DAE , desi am cerut si in scris nu mi s-a mai comunicat vreodata. Azi am primit actul aditional de aliniere la OUG 50 si mi se impune o marja fixa a bancii este imensa, 11,8 % la care se adauga LIBOR 3M. DAE nu este specificat(conform Legii nr. 289/2004, Art. 8 si mai ales conform OUG 50 SECŢIUNEA a 2-a, h), nu trebuiea si DAE specificata?). Rezultatul de pe scadentarul actului aditional este o rata de 307,93. Deci ce au facut ei este sa imi faca o marja destul de mare in asa fel incat sa nu scada rata mai deloc. Problema este ca nu este deloc in avantajul meu sa accept o astfel de marja pentru ca sigur este un fel mascat de crestere a dobanzii.Mentionez ca alti clienti, e adevarat, cu alte tipuri de credite au marje de aprox. 4 sau 7. Eu nu pot verifica cat era pana acum marja bancii sa vad daca au crescut-o in actul aditonal(si conform OUG, aceasta trebuie sa fie fixa pe toata durata contractului). Am facut in momentul crererii actului aditional si o notificare scrisa pt. ei sa imi comunice detaliat formula de pana acum de calcul a dobanzii. Dar sunt constienta ca nu mi-o vor comunica in timp util ca sa pot face comparatie sau poate chiar deloc. Asa ca ma gandesc sa fac scris un refuz justificat in care sa explic ca nu sunt de acord sa semnez atata timp cat nu este specificat nici DAE si nici nu am termen de comparatie cu ce era inainte in contract(formula de calcul a dobanzii, respectiv marja bancii). Intrebarea mea este ce se intampla daca fac acest refuz scris specificand de ce nu sunt de acord cu fiecare clauza (de exemplu vor sa imi introduca un comision de administrare credit pe care nu il aveam pana acum si care este modificabil dar mai sunt si alte chestiuni in vechiul contract cu care nu s-au aliniat la OUG 50)si mai ales mentionand ca refuzul ca este doar pana am formula anterioara de calcul si banca schimba clauzele cu care nu sunt de acord. Ramane in vigoare contractul abuziv pe care il am deja? Sau sunt obligati sa se conformeze si sa imi ofere ceea ce cer in temeiul legii? Ce se va intampla? Dvs ce ma asfatuiti sa fac?
Multumesc anticipat.