avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - Aditionalul de la contractul de credit - ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - Aditionalul de la contractul de credit - Acceptarea tacita

Salutare expertilor Avocatnet!

Voi incerca sa fiu cat mai scurt. Ridic o problema legata de OUG50/2010 si despre un contract de credit in vigoare.

Poate cineva va rog sa ne indrume sa scriem un paragraf catre banca referitor la modificarea contractului de credit, in sensul in care sa nu lasam portite deschise cum ca am ACCEPTA TACIT conditiile bancii?

Asta e rugamintea: un draft de notificare catre banca sa ne propuna noul act aditional la contract.

Mai pe larg acum:

1. Acceptarea tacita.
Se spune ca daca nu raspund notificarii (invitatiei) bancii pentru modificarea contractului inseamna ca accept tacit conditiile din aditionalul propus. Poate si de aceea TOATE bancile intarzie trimiterea notificarii. Referinte aici:

[ link extern ]

[ link extern ]

2. Cel mai important - Marja de negociere!

Ce marja de negociere avem? Exista asa ceva prin noua OUG emisa? Sau daca banca e inflexibila si noi la fel, vom fi obligati sa returnam creditul?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: pacepa_2001 , utilizator 17:32, 17 Septembrie 2010
din cate am observat in oug 50/2010 nu puteti fi obligat la rambursarea creditului.
mai mult banca trebuie sa modofice contractele functie de prevederile acestei ordonante si nu sa va ingreuneze situatia.
eu am fost azi la banca si le-am cerut explicatii referitoare la faptul ca mai sunt 20 zile si trece perioada in care dansii sunt obligati sa modifice contractele si mi-au spus sa astept. bineinteles ca nu am asteptat si le-am facut o notificare la care am cerut nr de inregistrare in care imi exprimam nemultumirea ca nu am primit nimic din partea lor referitor la noile reglementari si "surpriza" imediat mi s-au facut 2 oferte de act aditional la care fiind nemultumit le-am specificat in scris ca nu sunt de acord cu mentiunea ca nu se incadreaza in prevederile oug 50/2010.
m-au indrumat sa ma mai gandesc si sa gasim o solutie de comun acord.
saptamana viitoare daca nu ma apeleaza ei ma duc eu si iar depun o adresa scrisa ca mai apoi daca nu respecta legea sa ma pot indrepta impotriva lor sesizand atat anpc cat si instanta de judecata.
succes
Intre timp mi s-a confirmat clar ca "Nesemnarea unui Act Aditional este considerată acceptare tacită."

Aviz tuturor.
Buna ziua, va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: Contractele de credit facute prin programul PRIMA CASA se supun ordonantei 50??? Intreb acest lucru deoarece in OUG 50 scrie la Cap. 1, Art.2, alin. 2, litera i) ca "Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica urmatoarelor contracte: i) contracte de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata." Mie mi se pare ca se refera la Prima Casa. Poate cineva sa ma ajute pls ??
Ai mai aflat ceva intre timp?sunt in aceeasi situyatie.prima casa...cei de la banca refuza sa imi dea actul aditional pe acelasi motiv.doar nu o sa zica altceva......
Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat de la cineva ami avizat.
Sunt client [EDITAT] având un contract de împrumut pentru nevoi personale in CHF "Happy end" pe 10 ani facut in martie 2008. In el nu a fost specificata exact formula detaliata de calculare a dobanzii. Exprimarea este evaziva si netransparenta - ?dobanda variabila in functie de evolutia pietei financiar bancare si/ sau a costului finantarii si gestionarii creditului?. La sfarsitul contractului este specificata rata dobanzii 9,70si DAE 11,45. Intre timp rata dobanzii a crescut la 12 adica a crescut rata de la 282,69 la 309,36 iar DAE , desi am cerut si in scris nu mi s-a mai comunicat vreodata. Azi am primit actul aditional de aliniere la OUG 50 si mi se impune o marja fixa a bancii este imensa, 11,8 % la care se adauga LIBOR 3M. DAE nu este specificat(conform Legii nr. 289/2004, Art. 8 si mai ales conform OUG 50 SECŢIUNEA a 2-a, h), nu trebuiea si DAE specificata?). Rezultatul de pe scadentarul actului aditional este o rata de 307,93. Deci ce au facut ei este sa imi faca o marja destul de mare in asa fel incat sa nu scada rata mai deloc. Problema este ca nu este deloc in avantajul meu sa accept o astfel de marja pentru ca sigur este un fel mascat de crestere a dobanzii.Mentionez ca alti clienti, e adevarat, cu alte tipuri de credite au marje de aprox. 4 sau 7. Eu nu pot verifica cat era pana acum marja bancii sa vad daca au crescut-o in actul aditonal(si conform OUG, aceasta trebuie sa fie fixa pe toata durata contractului). Am facut in momentul crererii actului aditional si o notificare scrisa pt. ei sa imi comunice detaliat formula de pana acum de calcul a dobanzii. Dar sunt constienta ca nu mi-o vor comunica in timp util ca sa pot face comparatie sau poate chiar deloc. Asa ca ma gandesc sa fac scris un refuz justificat in care sa explic ca nu sunt de acord sa semnez atata timp cat nu este specificat nici DAE si nici nu am termen de comparatie cu ce era inainte in contract(formula de calcul a dobanzii, respectiv marja bancii). Intrebarea mea este ce se intampla daca fac acest refuz scris specificand de ce nu sunt de acord cu fiecare clauza (de exemplu vor sa imi introduca un comision de administrare credit pe care nu il aveam pana acum si care este modificabil dar mai sunt si alte chestiuni in vechiul contract cu care nu s-au aliniat la OUG 50)si mai ales mentionand ca refuzul ca este doar pana am formula anterioara de calcul si banca schimba clauzele cu care nu sunt de acord. Ramane in vigoare contractul abuziv pe care il am deja? Sau sunt obligati sa se conformeze si sa imi ofere ceea ce cer in temeiul legii? Ce se va intampla? Dvs ce ma asfatuiti sa fac?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Act aditional oug50/2010 - Elibet - Elibet Ajutor, ce sa fac? am un credit cu dobanda variabila, la o banca comerciala, credit din 2006. La acel moment, dobanda anuala (DAE) era de 17.68% la ron. ... (vezi toată discuția)
Cer reprezentanta in instanta pt. oug 50/2010 referitor la marja. dasorin2000 dasorin2000 Exista un forum pe yahoo impotriva bancii transilvania referitor la creditele ipotecare (exista mai multe persoane care vor sa clarifice problema dobanzii ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)