Exista un forum pe yahoo impotriva bancii transilvania referitor la creditele ipotecare (exista mai multe persoane care vor sa clarifice problema dobanzii aplicate). Situatia pe care vreau sa o clarific in instanta este urmatoarea:
-la momentul semnarii contractului in 2008 (in cazul meu) dobanda se calcula asa:"Dobanda va fi stabilita prin raportare la indicele de referinta EURIBOR, indicele dat de costurile sursei de finantare si de o marja aplicata de Banca, toate fiind insumate intr-o rata a dobanzii care va fi aplicata Imprumutatului. Indicele EURIBOR este cel oficial, cel privind costurile de finantare este determinat prin contractul de finantare, iar marja Bancii este cea stabilita prin Decizia acesteia."
Prin OUG 50/2010, banca a fost silita sa imi trimita un act aditional prin care imi spune noua ta dobanda este de 8%(marja fixa)+EURIBOR6m. Totul pare ok numai ca eu nu sunt de acord cu aceasta marja. Vreau sa imi prezinte documente ca la data semnarii contractului marja era de 8%. Eu nu am semnat nici un act prin care sa mi se stabileasca marja. De aceea ramane la mana organelor compentente sa afle care era marja la vremea aceea, dupa cum spun ei e data prin "Decizia" bancii. Verbal ei mi-au spus ca e vb de 2%, probabil ca ei ar aduce dovezi cum ca ar fi mai mult insa oricat ar fi eu vreau sa se respecte acea marja de la inceput nu cea care mi-o baga ei pe gat acum si eu sa "accept tacit".
Cazul dumneavoastra este putin ciudat pentru ca desi e specificat clar modul de clacul al dobanzii, nu e specificata marja. Reluati contractul punct cu punct si vedeti daca nu v-a scapat ceva. Eventual faceti o cerere la banca, inregistrata, prin care sa solicitati modul de calcul al dobanzii. Totodata depundeti si o notificare de refuz a actului aditional intrucat este abuziv. Banca nu are vori sa modifica marja, scrie negru pe alb in OUG 50.
Cazul e ciudat, dar nu e unic (pot aduna cati oameni vreti). Am citit de mai multe ori conditiile de creditare si exact cum am precizat mai sus scrie (contractul e din 2008). Banca mi-a spus clar prin actul aditional OUG. ca dobanda va fi formata din (marja fixa) 8%+Eur6m (eu am trimis o notificare ca nu semnez actul dar m-am legat de alte subpuncte ale actului aditional care erau nule prin OUG- oricum nu l-am semnat/ nu voi). Dat fiind faptul ca la momentul semnarii era alta marja, eu vreau sa ii oblig sa o puna pe aia, cat o fi. In 2008 eu i-am intrebat dar verbal numai cat este marja si ei au spus ca e undeva la 2%. Bineinteles asta nu e o dovada ce mi-au spus verbal, dar ei trebuie sa imi dovedeasca ca a fost 8% ca sa mi-o poata aplica acum. Daca e asa cum spun ei asa sa fie, altfel sa o aplice ce a fost atunci indiferent cat a fost.
Tin sa precizez ca indiferent cu ce acte vin, marja la vremea acea nu ar putea sa iasa mai mare de 5%, deoarece:
Dobanda se calcula atunci: marja+cost al bancii+Euribor=9.25%.
La vremea aceea Euribor era intre 4 si 5 % (exista arhiva euribor disponibila pe site-ul euribor.org). Rezulta: cost+marja aprox. 9.5-4.5%=5%. Chiar daca costul bancii ar fi fost 0% desi nu are cum, marja tot reiese ca era 5%.
Dobanda acum se calculeaza fie ca vor fie ca nu: marja fixa+Euribor.
Deci a disparut costul bancii. deci ramane conform contractului vechi marja veche+Euribor.