avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Care este marja?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Care este marja?

Imi cer scuze. Nu am fost destul de explicit. Comletez:
Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe :O) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie " La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de 6,45 % pe an si este fixa in primele 12 luni si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 12 luni, incepand cu data primei trageri. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, la care se adauga 0,5.
Dobanda anuala efectiva (DAE), la data semnarii prezentului contract, este de 8,00 % pe an. In DAE sunt incluse: dobanda anuala, comisionul de analiza a documentatiei, de acordare credit si de administrare, cheltuieli efectuate cu incheierea politei de asigurare de viata, comisionul de urmarire riscuri, precum si alte costuri (orice alte costuri intervenite ulterior semnarii acestui contract). cele relatate mai sus. As dori sa imi pot calcula singur dobanda conform O.G.50/2010 Euribor + Marja fixa din contract. Deasemeni mentionez faptul ca la data respectiva asa au facut contractul (Banca Care Rupe ).
Va rog sa-mi spuneti care este marja si daca din momentul intrarii in vigoare a O.G. 50/2010 DAE este calculata corect ?????
Pe data de 16.09.2010, am fost pentru a semna actul aditional si m-am speriat deoarece erau stipulate urmatoarele:
" La data semnarii prezentului Act Aditional nivelul dobanzii curente percepute conform Contractului si dupa caz, a Actelor Aditionale ulterioare este de 10,4% ( La calculul dobanzii curente din prezentul AA a fost luat in considerare nivelul dobanzii percepute la data prezentului AA, astfel cum aceasta a fost redusa in baza prevederilor Contractului sau dupa caz actelor aditionale ulterioare Contractului. Aceasta mentiune este valabila doar pentru cazul in care beneficiati in prezent de o reducere a nivelului dobanzii conform Contractului sau unor AA ulterioare acestuia. Astfel, la data expirarii perioadei de aplicare a reducerii nivelului dobanzii curente indicate in prezentul AA va creste corespunzator cu valoarea reducerii de care ati beneficiat)
Dobanda curenta aplicata creditului in sold la data intrarii in vigoare a prezentului AA, in perioadele de dobanda variabila se calculeaza in functie de cotatia indicelui de referinta independent, EURIBOR la 6 luni, la care se adauga 9,26 puncte procentuale marja pe an.
Valoarea marjei de mai sus este formata din diferenta de dobanda de referinta Banca Care Rupe variabila perceputa de Banca conform prevederilor din contract si indicele EURIBOR la care se adauga marja fixa prevazuta in contract.
Marja astfel rezultata se va mentine fixa pe toata perioada de creditare.
................
Dispozitiile la contract cu privire la DAE se modifica (in cazul in care aceasta era mentionata) sau se introduce o noua clauza (pentru contractele care nu aveau precizari cu privire la DAE) cu urmatorul continut:
'' DAE la data semnarii prezentului AA este de 11,68 % an. DAE cuprinde toate costurile percepute de la data prezentului AA aferente creditul;ui acordat initial pentru perioada initiala de creditare. Im calculul DAE au fost luate in considerare: dobanda anuala si comisionul lunar de administrare credit.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 16:32, 3 Octombrie 2010
Art 36 si art 37 din OUG 50/2010
Din cele mentionate de dvs, se desprinde concluzia ca: la data semnarii AA, dobanda curenta este 10,4% pa, care este formata din EURIBOR 6M + marja bancii (fixa pe intreaga perioada de creditare).
Deci 10,4% = marja (9,26) + EURIBOR 6M
DAE = dobanda curenta+comision lunar de administrare credit, calculata astfel, pentru fiecare 6 luni ale perioadei de creditare, intrucat EURIBOR se updateaza la fiecare semestru, conform contractului de imprumut semnat de dvs cu banca respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am nevoie de ajutor,deoarece mai sunt vreo doua zile pana la data limita si nu vreau sa le dau satisfactie celor de la Alpha,semnand actul ... (vezi toată discuția)
Act aditional cf oug 50/2010 la banca mi s-a marit rata? florenta_22 florenta_22 Buna seara, Am un credit ipotecar la BCR din 2007, rata e alcatuita din dobanda de referinta a bancii +1.2 puncte procentuale,adica 9.6%. Azi am fost pt ... (vezi toată discuția)