avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... AJUTATI-MA cu MARJA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

AJUTATI-MA cu MARJA

Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie " La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de 6,45 % pe an si este fixa in primele 12 luni si variabila ulterior. Dobanda fixa se mentine constanta pe o perioada de 12 luni, incepand cu data primei trageri. Dupa aceasta data, dobanda curenta este formata din dobanda de referinta variabila, la care se adauga 0,5.
Dobanda anuala efectiva (DAE), la data semnarii prezentului contract, este de 8,00 % pe an. In DAE sunt incluse: dobanda anuala, comisionul de analiza a documentatiei, de acordare credit si de administrare, cheltuieli efectuate cu incheierea politei de asigurare de viata, comisionul de urmarire riscuri, precum si alte costuri (orice alte costuri intervenite ulterior semnarii acestui contract). cele relatate mai sus. As dori sa imi pot calcula singur dobanda conform O.G.50/2010 Euribor + Marja fixa din contract. Deasemeni mentionez faptul ca la data respectiva asa au facut contractul (Banca Care Rupe ).
Pe data de 16.09.2010, am fost pentru a semna actul aditional si m-am speriat deoarece erau stipulate urmatoarele:
" La data semnarii prezentului Act Aditional nivelul dobanzii curente percepute conform Contractului si dupa caz, a Actelor Aditionale ulterioare este de 10,4% ( La calculul dobanzii curente din prezentul AA a fost luat in considerare nivelul dobanzii percepute la data prezentului AA, astfel cum aceasta a fost redusa in baza prevederilor Contractului sau dupa caz actelor aditionale ulterioare Contractului. Aceasta mentiune este valabila doar pentru cazul in care beneficiati in prezent de o reducere a nivelului dobanzii conform Contractului sau unor AA ulterioare acestuia. Astfel, la data expirarii perioadei de aplicare a reducerii nivelului dobanzii curente indicate in prezentul AA va creste corespunzator cu valoarea reducerii de care ati beneficiat)
Dobanda curenta aplicata creditului in sold la data intrarii in vigoare a prezentului AA, in perioadele de dobanda variabila se calculeaza in functie de cotatia indicelui de referinta independent, EURIBOR la 6 luni, la care se adauga 9,26 puncte procentuale marja pe an.
Valoarea marjei de mai sus este formata din diferenta de dobanda de referinta Banca Care Rupe variabila perceputa de Banca conform prevederilor din contract si indicele EURIBOR la care se adauga marja fixa prevazuta in contract.
Marja astfel rezultata se va mentine fixa pe toata perioada de creditare.
................
Dispozitiile la contract cu privire la DAE se modifica (in cazul in care aceasta era mentionata) sau se introduce o noua clauza (pentru contractele care nu aveau precizari cu privire la DAE) cu urmatorul continut:
'' DAE la data semnarii prezentului AA este de 11,68 % an. DAE cuprinde toate costurile percepute de la data prezentului AA aferente creditul;ui acordat initial pentru perioada initiala de creditare. Im calculul DAE au fost luate in considerare: dobanda anuala si comisionul lunar de administrare credit.
Am facut notificare de refuz a actului aditional.
Va rog sa-mi spuneti care este marja conform contractului incheiat si semnat in 2007si daca din momentul intrarii in vigoare a O.G. 50/2010 DAE este calculata corect ?????

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ciprians , utilizator 17:32, 4 Octombrie 2010
Foarte bine ca ati refuzat actul aditional.
Conform contractului dumneavoastra, aveti o dobanda variabila formata dintr-o marja fixa de 0.5 % plus dobanda de referinta variabila.
Aplicarea OUG 50 inseamna inlocuirea dobanzii de referinta a bancii cu indicele EURIBOR, deci noua dumneavoastra dobanda va fi tot variabila= EURIBOR + 0.5% (marja fixa).
Deasemenea, am vazut mentionat comisionul de risc. Conform OUG 50 acest comision trebuie sa fie eliminta de tot, si nu redenumit sau cumulat cu comisionul de administrare. El nu mai trebuie platit.
Ceea ce au propus ei e ilegal, si foarte bine ati facut ca nu ati semnat.
Totusi, chiar daca e ilegal, banca nu va vrea sa cedeze, drept urmare singura solutie ramene actionarea in instanta.
alaturati-va acestui grup de pe yahoo.
groups.yahoo.com/group/BCR_Ord_50_2010
Sunt formate cateva grupuri de sute de persoane care deja au deschis procedurile de actionare in instanta si zilnic se alatura zeci de alte persoane.

PS. Cu marja dumneavoastra il veti intrece pe Marian Toma :)
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Eu am un credit care spune scurt: dobanda este cumulul euribor + marja si este egal cu 9%. Contractul a fost semnat in 2005. Euribor era de 2,2 atunci. Marja ar fi de 6,8%. Cam mare. Ideea e ca ei mi-au marit dobanda pana la 11%. In fapt mi-au schimbat, cred, contractul pt ca nu AA nu a fost la contractul de credit. nr. XXX pe care il aveam acasa. Am cerut explicatii in scris. Mai mult in graficele de rambursare solicitate pe parcurs imi scrie clar: marja 0.
Cum ii prind? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este marja? dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Imi cer scuze. Nu am fost destul de explicit. Comletez: Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe :O) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, Am nevoie de ajutor,deoarece mai sunt vreo doua zile pana la data limita si nu vreau sa le dau satisfactie celor de la Alpha,semnand actul ... (vezi toată discuția)
Care este marja? dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Va rog sa ma lamuriti cu un sfat profesionist: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de 6,45 % ... (vezi toată discuția)