Buna ziua. Lucrez intr un spital de stat din Romania unde exista copii abandonati, de care nu se mai interesează nimeni si ai caror părinți sunt de negasit. As dori sa știu ce sanse am sa adopt un anumit copil. Serviciul de adoptii de la directia pentru protectia copilului nu m-a lamurit. Ba chiar am plecat destul de descurajata de acolo. Cat dureaza procedura pana un copil e declarat adoptabil? Exista o cale mai simpla si mai directa daca mama naturala renunta la tutela copilului, avand in vedere ca ea si a exprimat verbal dorinta de a da copilul spre adoptie? Este mai simplu un eventual plasament si ulterior adoptia? Eu si sotul ne dorim foarte mult acest copil si cred ca e mare pacat ca acesti copii stau cu lunile in spitale, cand exista parinti care doresc sa ii adopte. In cazul de fata mi se pare ca legea doar tergiverseaza procedura, iar acesti copii cresc in spitale, fara afectiunea si ingrijirea unei familii. Mentionez ca e vorba despre un copil de 1 an si 8 luni din care aproximativ 1 an a stat prin spitale. De asemenea, eu si sotul intrunim conditiile locative, sociale si juridice legale pt a putea adopta. Nu ne intereseaza alti copii, e vorba strict de cel in cauza de care ne am atașat.
Va multumesc pt raspuns. Chiar astazi am fost si am depus dosarul, iar la ghiseu initial mi s a refuzat pe motiv ca nu am cum sa am venituri zero, ca sigur imi trimit parintii, eu din ce bani imi platesc facturile... Ulterior, la insistente mi s a primit dosarul, dar am fost amenintata ca oricum voi fi verificata si ca mi se va imputa toata suma inapoi. Verificari am primit in fiecare an si mereu am depus adeverinta de venit de la finante. Vroiam sa stiu daca intradevar exista un temei legal si daca pot fi amendata pt ca primesc bani de la parinti...
Buna ziua. Sunt studenta, am 25 de ani, locuiesc singura intr o garsoniera proprietate personala. Pana anul acesta am beneficiat de ajutorul pt incalzire, dat fiind ca nu am niciun venit. Anul acesta ni s a spus ca nu se vor mai acorda subventii studentilor, deoarece se considera ca suntem in ingrijirea parintilor. Stiu ca aceste hotarari se iau la nivel de consiliu local, dar in ordonanta de urgenta se prevede ca se acorda: - persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, care locuieşte singură şi nu se mai află în întreţinerea părinţilor, precum şi persoana cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care locuieşte şi se gospodăreşte singură şi are capacitate de exerciţiu anticipată, potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare; Intrebarea mea este daca este conform legii aceasta decizie si daca o putem contesta cumva. Mi se pare absurd argumentul ca sunt in intretinerea parintilor din moment ce nu mai locuiesc cu ei (majoritatea studentilor locuiesc cu chirie, iar argumentul doamnei de la ghiseu a fost: "cine iti plateste tie chiria? nu parintii?"), nici macar nu stam in acelasi oras si nu vad ce obligatie ar avea ei sa ma mai intretina, avand in vedere ca sunt majora. De asemenea cred ca nu este logic si justificat sa acorzi ajutor unor persoane care nu muncesc, nu fac nimic si sa refuzi ajutorul unei categorii sociale care isi sacrifica timpul pt a studia, contribuind ulterior cu ceva mult mai valoros societatii. Practic prin asta e incurajat cumva statul degeaba pe banii statului si descurajat studiul... Ce putem face noi, studentii in aceasta situatie? Am uitat sa specific ca este vorba de orasul Sibiu. Va multumesc anticipat pt orice informatie.
Buna seara. Intrebarea mea este urmatoarea: primesc subventie de student pt cazare daca am o garsoniera pe numele meu in orasul in care studiez, desi mutatia pe buletin nu o am facuta? Mentionez ca sunt studenta la buget. De asemenea as vrea sa stiu ce acte imi trebuiesc pt a primi subventie la gaze in conditiile in care sunt studenta si nu am niciun venit lunar. Unde trebuie sa ma adresez? La scoala, la asociatia de proprietari, la primarie? Fapul ca am o proprietate pe numele meu are vreo importanta? Garsoniera a fost un cadou de la ai mei, cum am mai spus eu nu am niciun venit inca. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.