Am gasit intr-o Decizie a Inaltei Curti urmatoarea precizare : " Pactul comisoriu, din contractul de închiriere, privitor, în speţă, la rezilierea de drept după neplata timp de trei luni a chiriei şi a cotei părţi din cheltuielile comune de întreţinere, operează numai pe durata contractului încheiat pe o perioadă, iar nu şi după ce, prin tacita relocaţiune, reglementată prin art. 1437 C. civ., contractul este considerat a fi fără termen, în sensul rezultând din art. 1452 din acelaşi cod. "
Nu credeti ca aceeasi situatie este si in cazul pe care vi l-am prezentat ? In aceste conditii ce cale ar trebui urmata ?
Va multumesc . In concluzie, inteleg ca trebuie platita taxa in functie de valoarea chiriei, nu este taxa fixa pentru constatarea rezilierii. Avand in vedere ca facturile restante se ridica la valoarea de 160.000 lei, va fi ceva de plata ...
Buna ziua, am urmatoarea speta : chiriasul, o societate comerciala, nu a mai platit chiria, cea mai indepartata factura datand din ianuarie 2009 (intre timp s-au mai facut plati, insa au acoperit facturi anterioare, din 2008). In data de 01 aprilie 2010 a expirat termenul contractului de inchiriere. In contract se specifica urmatoarele :
"Reinnoiera se va putea face numai cu acordul ambelor parti, in urma acceptarii de catre chirias a noii valori a chiriei solicitate de catre proprietar."
la capitolul plata : "In cazul in care chiria nu este achitata in termen de 30 de zile de la scadenta, contractul se reziliaza de drept fara alte formalitati, chiriasul avand obligatia sa evacueze neconditionat spatiul inchiriat si sa-l predea proprietarului cu proces verbal, iar in caz de refuz proprietarul va putea solicita daune-interese , sa intrerupa utilitatile .... ".
la capitolul reziliere: "Neplata chiriei pe o perioada ce depaseste 30 de zile de la data scadentei de plata si nerespectarea de catre chirias a celorlalte obligatii prevazute in contract, da dreptul locatorului sa rezilieze de plin drept contractul (fara preaviz si fara interventia instantei de judecata)."
Pana acum s-au facut notificari de plata pentru chiria restanta si penalitati de intarziere, insa nu s-a ajuns la o solutionare. Proprietarul doreste eliberarea spatiului cat mai curand pentru a-l putea inchiria catre altcineva. Nu s-a facut o solicitare de evacuare in scris, s-a sperat ca se va solutiona amiabil.
Intrebarea este : ce demersuri trebuie facute pentru a evacua cat de repede posibil chiriasul, avand in vedere dispozitiile contractuale ?