avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare

Buna ziua, am urmatoarea speta : chiriasul, o societate comerciala, nu a mai platit chiria, cea mai indepartata factura datand din ianuarie 2009 (intre timp s-au mai facut plati, insa au acoperit facturi anterioare, din 2008). In data de 01 aprilie 2010 a expirat termenul contractului de inchiriere. In contract se specifica urmatoarele :
"Reinnoiera se va putea face numai cu acordul ambelor parti, in urma acceptarii de catre chirias a noii valori a chiriei solicitate de catre proprietar."
la capitolul plata : "In cazul in care chiria nu este achitata in termen de 30 de zile de la scadenta, contractul se reziliaza de drept fara alte formalitati, chiriasul avand obligatia sa evacueze neconditionat spatiul inchiriat si sa-l predea proprietarului cu proces verbal, iar in caz de refuz proprietarul va putea solicita daune-interese , sa intrerupa utilitatile .... ".
la capitolul reziliere: "Neplata chiriei pe o perioada ce depaseste 30 de zile de la data scadentei de plata si nerespectarea de catre chirias a celorlalte obligatii prevazute in contract, da dreptul locatorului sa rezilieze de plin drept contractul (fara preaviz si fara interventia instantei de judecata)."
Pana acum s-au facut notificari de plata pentru chiria restanta si penalitati de intarziere, insa nu s-a ajuns la o solutionare. Proprietarul doreste eliberarea spatiului cat mai curand pentru a-l putea inchiria catre altcineva. Nu s-a facut o solicitare de evacuare in scris, s-a sperat ca se va solutiona amiabil.

Intrebarea este : ce demersuri trebuie facute pentru a evacua cat de repede posibil chiriasul, avand in vedere dispozitiile contractuale ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: georgescu_m , utilizator 22:28, 9 Octombrie 2010
Formulati actiune in instanta prin care sa se constate ca contractul
de inchiriere s-a reziliat, avand un pact comisoriu de gradul IV.
Solicitati si evacuare chiriasului.
Pentru aceasta actiune ce taxa de timbru ar trebui platita ?
Multumesc pentru raspuns.
Taxa de timbru va fi stabilita la primirea actiunii dvs si va fi
pentru constatarea rezilierii in functie de chirie, iar la evacuare
taxa de timbru este fixa.
Va multumesc . In concluzie, inteleg ca trebuie platita taxa in functie de valoarea chiriei, nu este taxa fixa pentru constatarea rezilierii. Avand in vedere ca facturile restante se ridica la valoarea de 160.000 lei, va fi ceva de plata ...
Am gasit intr-o Decizie a Inaltei Curti urmatoarea precizare : " Pactul comisoriu, din contractul de închiriere, privitor, în speţă, la rezilierea de drept după neplata timp de trei luni a chiriei şi a cotei părţi din cheltuielile comune de întreţinere, operează numai pe durata contractului încheiat pe o perioadă, iar nu şi după ce, prin tacita relocaţiune, reglementată prin art. 1437 C. civ., contractul este considerat a fi fără termen, în sensul rezultând din art. 1452 din acelaşi cod. "
Nu credeti ca aceeasi situatie este si in cazul pe care vi l-am prezentat ? In aceste conditii ce cale ar trebui urmata ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu de grad iv - decizie iccj - ril? Cabinet avocat Ilie DUMITRU Cabinet avocat Ilie DUMITRU Am si eu o rugaminte si multumesc anticipat colegilor pt ajutor... Stiu ca exista o decizie a Curtii Supreme prin care s-a decis ca si in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Cerere evacuare chirias pentru neplata chiriei adriannn adriannn Buna ziua. Daca printr-o actiune in evacuare a chiriasului solicit numai evacuarea acestuia nu si plata facturilor restante, atunci taxa de timbru este de 10 ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru prelungirea unui contract inchiriere prin relocatiune tacita mariadan7 mariadan7 In 1954 s-a semnat un contract de inchiriere cu o Cooperativa de Consum si un proces verbal cu sectia financiara. La expirarea termenului din contract, ... (vezi toată discuția)