avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Activitate Balanta59

Activitate Balanta59

Răspuns la discuția Succesiuni si mosteniri...
romascanu a scris:

Balanta59 a scris:

Cum nepotii si-au luat un avocat pt a-i descurca, daca voi vedea sau voi simti ceva in neregula..voi proceda la fel (dar pt asta trebuie sa "invat" cate ceva..;))

#-o
Dupa ce veti finaliza procedura succesorala, eu ma ofer sa va calculez (pe gratis) cu cat a pagubit fiul dvs. din acest dezechilibru de forte. Sau, altfel spus, cat a costat ... "economia" de onorariu.

B-) Sunteti o draguta ca de obicei!
Succesiunea propriu-zisa nu a inceput inca, deoarece mai sunt multe formalitati de facut (cele doua succesiuni pt nepoti, dupa bunica si tata) si "obtinerea" unui tutore pt sotia ramasa in viata dar cu probleme.

Avocatul nepotilor a studiat toate documentele si urmeaza sa avem o intalnire la care sa ne prezinte ce si cum are fiecare dreptul.
In situatia in care "ceva mi se pare ne la locul lui", as putea sa va cer (rog) sa-mi reprezentati copilul in proces? (mi s-ar parea un ajutor mai mare decat acel calcul de care imi spuneti...;)
Balanta59 a scris:

Luiza Elena Cristea a scris:

<...>.Daca sunt doar ale defunctului vor reveni strict copiilor sai , deci de pe urma celui decedat nepotilor si fiului dvs.cf mostenirii legale.In ceea ce priveste garsoniera sotiei lipsita de discernamant nu ramane decat ca nepotii acesteia de sora sa astepte finalul si sa mosteneasca in calitate de mostenitori legali.

Acest paragraf mi se pare f interesant pt ca:
Apt a fost facut de defunct cu prima sotie (fapt pt care si nepotii cer "partajare" prin obtinerea drepturilor ce li se cuvin pe linia bunicii lor, si e corect), deci nici vorba sa fie facut cu cea de-a doua, ramasa in viata. Si atunci, ea are sau n-are drept la mostenire in acest apt? Notarul mi-a spus ca are, dar daca ar fi sa interpretez eu (;)) ce ati scris dvs, ea nu ar trebui sa beneficieze ...

Luiza Elena Cristea a scris:

Asa cum ati prezentat situatia , testamentul facut de catre tatal copilului dvs. asupra unei proprietati de la tara provenite din mostenire , daca indeplineste cerintele legale de forma , daca era in deplinatatea facultatilor mintale la momentul scrierii lui sau daca este inregistrat in arhiva unui birou notarial, revine fiului dvs., pe care banuim ca l a recunoscut ca fiind copilul sau, sotia supravietuitoare neavind dreptul asupra mostenirii sotului.
In ceea ce priveste restul de proprietati, in contextul in care sunt dobindite cu sotia acestea vor reveni de drept atat copiilor(nepotilor ) cat si sotiei, pe partea apartinind defunctului.Daca sunt doar ale defunctului vor reveni strict copiilor sai , deci de pe urma celui decedat nepotilor si fiului dvs.cf mostenirii legale.In ceea ce priveste garsoniera sotiei lipsita de discernamant nu ramane decat ca nepotii acesteia de sora sa astepte finalul si sa mosteneasca in calitate de mostenitori legali.

#-o Deja reintru in "ceata"...In primele zile dupa inmormantare am fost la Notariat, si acolo mi s-a spus ca sotia in viata mosteneste si din casa de la tara, iar copilul meu ar avea 6/16 din apt, cota egala cu a nepotilor, iar "actuala" 4/16.
Ok. Cum nepotii vor sa faca succesiunea dupa bunica lor (prima sotie si mama a tatalui lor decedat) si apoi dupa tata, atunci...copilului meu i se micsoreaza cota de la apt (chiar daca legea spune ca orice copil din afara casatorie,recunoscut, are drepturi depline si egale cu cei rezultati din casatorie?)pt ca se considera ca acel apt a fost facut jumate/jumate cu prima sotie, iar raposatul nu a vrut sa faca succesiuni dupa.. Sau copilul meu face o "favoare" nepotilor (care dpdv moral mi se pare ok) si renunta la particica lui de acolo?

Da, copilul este recunoscut. Iar toate bunurile imobile ramase, care intra in masa succesorala au fost facute de omul decedat.Dar, sincer nu stiu sa va spun in ce masura testamentul lasat (facut la notariat, asa cum am scris anterior) "indeplineste cerintele legale de forma"... si ca s-o citez pe d-na Romascanu nu e un "copy/paste"...general. Constat ca aceste documente oarecum neclar intocmite, pot fi interpretate complet diferit.

Problema mea este ca acest copil (care a crescut totusi fara tatal lui langa el) nici sa nu fie defavorizat, nici sa nu ceara ce nu i se cuvine.

Este clar ca o situatie ca aceasta nu se poate rezolva definitiv aici.
Eu intreb numai pt ca nepricepandu-ma sa nu fac prostii sau chiar gafe..
Cum nepotii si-au luat un avocat pt a-i descurca, daca voi vedea sau voi simti ceva in neregula..voi proceda la fel (dar pt asta trebuie sa "invat" cate ceva..:sorry:)

Multumesc
Am inteles, si multumesc mult, inca o data pt ajutor! Deci, copilul meu, ca mostenitor direct (fiu al defunctului) poate face aceasta plangere...
E ceva mai bine decat "nimic".

Sunteti un om minunat ajutand nestiutorii ca mine, si invatandu-i legea. Felicitari si mii de multumiri!
:( am specificat in prima postare ca femeia este lipsita de discernamant, si este internata la "psiho-bubu"...
Stiu, dar eu neavand calitatea de a-i opri... m-am revoltat (pt ca toate casele si bunurile, de care actuala sotie are parte in urma succesiunii, au fost facute cu mult inaintea casatoriei cu ea, in prima casatorie..., si in felul acesta si nepotii mostenitori (ramasi in urma fiului decedat), precum si fiul - copilul meu, sunt dezavantajati) si am pus "stupizenia" de intrebare anterioara (eu nu am stiut de aceste documente decat acum, dupa deces), in ideea ca i-as putea "infricosa" oarecum ca si garsoniera ce urmeaza sa fie mostenita de ei, ar fi in pericol.

Mii de multumiri pt prompritudinea raspunsurilor!

Multumesc mult pt amabilitatea de a-mi raspunde, chiar daca eu nu-s o cunoscatoare a acestor legi...:">

Am pus aceasta intrebare numai pt ca acum, dupa inmormantare, sora, fii si stranepotii sotiei in viata "devalizeaza" tot si cer tot ceea ce i se cuvine rudei lor (sotia in viata)...care e internata in spital...

Multumesc inca o data!
Scuze, am uitat sa subliniez ca cea de-a doua sotie nu are nici un mostenitor direct ci numai nepoti de la sora.

Multumesc

Buna ziua,

Am un copil in urma unei relatii de 11 ani (nelegitime). La 2 ani dupa nasterea copilului tatal sau s-a insurat. Din prima lui casatorie a avut un fiu (care a decedat inaintea lui) de la care au ramas 2 nepoti.
Tatal copilului meu inainte de a deceda (luna aceasta), a lasat un testament pt una din proprietati (mostenire de familie, la tara) copilului meu. Acest testament a fost facut in luna aprilie a acestui an. Tot atunci, sotia lui actuala (care, se pare in acest moment este lipsita de discernamant de - nu se stie de cand...) i-a lasat sotului ei (tatal copilului meu) testament pt o garsoniera a ei.
Intrebarea mea este daca acest testament (al doilea) ar putea fi "aplicat" vreodata si daca da, cum si de cine?

Multumesc anticipat!