Din ce ati scris dvs. se pot trage urmatoarele concluzii:
1. Vecina actioneaza din rautate si nu din spirit civic;
2. Va doriti sa fiti respectata de vecini desi dvs nu-i respectati.
E adevarat ca nu o deranjati pe vecina de la 4 cu scuturatul, dar este clar ca ii deranjati pe vecinii de la etajele inferioare care nu si-au manifestat inca "deranjul". De asemenea, mizeria din jurul blocului afecteaza pe toata lumea.
Rufele expuse in vazul tuturor este iarasi o lipsa de respect atat pentru vecini cat si pentru orice cetatean care trece prin zona. Nu este nimeni obligat sa ne ne "admire" chilotii tanga sau "babesti", sosetele etc. Oamenii cu bun simt folosesc sarme pentru uscat rufe intinse la nivelul balustradei in asa fel incat sa nu li se observe "comoara".
Sunt curios sa aflu care este logica scosului pungii de gunoi pe hol. Nu mai suportati mirosul? Daca dvs il scoateti pe hol insemna ca vecinii dvs il pot suporta, nu? Mi se pare clar o lipsa de respect.
Sa presupunem ca exista o asociatie de 2 locatari, x (plateste caldura si apa calda) si y (nu beneficiaza de caldura si apa calda). Locatarul x are de platit 4 lei: 1 leu salarii, 2 lei caldura , 1 leu apa rece. Locatarul y are de platit 2 lei(dar nu plateste): 1 leu salarii, 1 leu apa rece. Administratorul va distribui cei 4 lei astfel:
- 2 lei salarii (se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorului cf art. 156, Codul Muncii).
- 2 lei apa rece
- 0 lei apa calda.
Bineinteles ca se pot da 1 leu apa rece si 1 leu apa calda dar asa se ajunge la intreruperea ambelor servicii, cum ar fi si corect, dar oamenii suporta mai usor intreruperea apei calde decat a apei reci.
In perioada in care dvs nu ati achitat intretinerea probabil ati beneficiat de apa rece, dar datoriile au crescut la apa calda. Ar fi logic sa contribuiti la plata executorului. Penalitatile platite ar trebui sa fie doar cele aferente debitelor dvs. Mai logic ar fi sa plateasca proportional cei care au penalitati in perioada 2005-2007, insa asociatia de proprietari trebuie sa aiba calculate penalizarile pentru aceasta perioada. Calcul lor poate insemna o alta cheltuiala pentru asociatie si va trebui sa participati si dvs la aceasta.
Alta varianta logica ar fi impartirea pe cota parte indiviza.
Legea 230 insa nu explica clar impartirea cheltuilelilor cu executorul (cazul dvs) de aceea aceasta decizie ramane la latitudinea comitetului. Daca aceasta hotarare a fost luata in comitet aceasta ar fi, teoretic, legala.
Nu consider ca ar putea exista doar cele doua solutii de care am vorbit mai sus. Daca dvs aveti o solutie mai echitabila puteti discuta cu cei din comitet. Deasemenea, va puteti adresa comisiei de cenzori care, daca ar avea macar o minima experienta in domeniul asociatiilor de proprietari, ar putea veni cu critici si solutii la decizia comitetului.
Din pacate legea 230 nu prevede o minima pregatire pentru presedinte si membrii comitetului, iar pentru cenzor se considera ca este de ajuns doar studii medii. Parerea mea personala este ca atat presedintele cat si cenzorul trebuie sa aiba un curs si o diploma de specializare in domeniu asociatiilor.