avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Activitate SVD

Activitate SVD

Multumesc pentru clarificari. Cumparatorul se teme ca testamentul, chiar si cu aceste precizari, poate fi atacat. I s-a spus ca orice alta varianta de contract atrage automat dupa sine inregistrarea proprietatii pe numele cumparatorului din momentul semnarii si platii avansului (chiar daca nu a achitat si restul de rate). Ca vinzator nu ma simt fericit cu aceasta conditie
Eu sunt vinzatorul si nu agreez varianta cu renta viagera. O prefer pe cea cu contract de vinzare-cumparare cu plata ratelor si drept de folosinta pina la deces sau pina la plata ultimei rate. Ambele parti au agreat initial, dar au fost ''avertizati'' de 3 notari ca, cumparatorul va ramine obligat la plata ratelor si dupa deces, pina la achitarea integrala a sumei negociate. Eu, vinzator, doresc absolvirea de plata si intrarea imediata in proprietate si posesie deplina a cumparatorului fix la deces. Am convingerea ca se poate si nu este nimic ilegal.
Va multumesc. Am fost, am explicat cit am putut de clar, subliniind faptul ca o vinzare in rate nu-ti da dreptul de proprietate asupra bunului decit dupa achitarea integrala. Nu accepta fara transferul proprietatii in momentul semnarii contractului si a propus testamentul (care poate fi contestat) ca solutie pentru ingrijorarea cumparatorului legata de obligativitatea platilor catre terti a restului de rate, dupa decesul vinzatorului.
Este acceptat de legislatia romaneasca un contract de vinzare cumparare cu plata in rate, fara intrarea in proprietate la plata avansului si semnarea contractului, ci la o data ulterioara stabilita de comun acord cu cumparatorul (ea va fi a decesului vinzatorului sau la achitarea ultimei rate, daca aceasta se face inaintea decesului vinzatorului) , moment in care sa se considere contractul incheiat iar cumparatorul sa intre in proprietate si posesie exclusiva, fara achitarea ratelor ramase de plata ( catre stat (!) sau alte persoane) ? Este o intelegere amiabila intre cumparator si vinzator care include dreptul de folosinta al vinzatorului pina la data ''stabilita'' de sus. Singura preocupare a cumparatorului este aceea ca dupa acea data, cineva ar putea obliga la continuarea ratelor pina la suma totala convenita prin contract. Cu multe multumiri prealabile astept orice alt scenariu care sa includa aspectele de baza.
iancu ionel a scris:

doar copii !

Multumesc frumos. Inteleg ca originalele le voi preda la final, dupa primirea intregii sume stabilite cu cumparatorul.

Tot in cadrul acestui subiect as mai solicita o lamurire. Cind, in fata notarului, se impune predarea originalelor (contract apartament, cadastru, alte documente ce tin de proprietate si de actul vinzarii) ? Daca le predau intr-un anume moment notarului pentru a intra in lucru, le predau pe semnatura sau pe incredere ? Multumesc.
Am propus bancii cu care lucrez sa deschida un cont escrow in vederea celor expuse de dvs., dar mi s-a raspuns ca, pentru persoanele fizice, nu se deschide un cont de acest tip ! A fost prima varianta la care m-am gindit, insa raspunsul bancii m-a dezarmat ! Am initiat vinzarea unui apartament 2 cam Bucuresti. Detalierea ar iesi din cadrul si scopul acestui forum. Sunt ocazional in postura de vinzator, ma simt unul responsabil care a trecut, dupa acceptul initial, la indeplinirea formalitatilor ce-i revin, dar cred ca exista in rindul vinzatorilor si al cumparatorilor persoane care au obiceiul de-a nu-si respecta angajamentele. E regretabil, dar adevarat.
Multumesc frumos tuturor pentru recomandarile primite. Probabil nu s-a inventat masura de siguranta absoluta. Fila Cec prezinta risc de neacoperire destul de frecventa in ultimii ani, existind riscul ca bancile sa refuze decontarea ei, asa cum o face cu firmele. Cash la lichidare, chiar si-n fata notarului, prezinta dezavantajul transportului ulterior, in siguranta. Viramentul bancar poate fi verificat, dar nu in timp real iar prezentarea ordinului de plata semnat si stampilat de banca ar fi fost o garantie in orice alta parte a lumii. Notarea in Cartea funciara, pe care n-o banuiam posibila, mi se pare foarte interesanta. Important este sa agreeze sugestia si notarul respectiv. Voi demara actiunea cu curaj si multa vigilenta. :-) Multumesc din nou.
Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se incaseaza de la cumparator lichidarea sumei ? Inainte de-a semna, dupa, plata facindu-se prin banca (cu ce modalitati de verificare in timp ce te afli in biroul notarului), cash in fata notarului ? Intrebarile vizeaza masurile de siguranta care pot fi luate pentru a nu te trezi in situatia de-a fi semnat actul, dupa care sa ti se comunice ca n-are banii la el, ca ti-i da miine, ii va vira poimiine, iar tu ai semnat deja.
Este obligatoriu sa prezinti vreo dovada de la Enel, care se elibereaza in 30 de zile (timp in care va expira certificatul fiscal), in conditiile in care apartamentul este debransat ? Conditioneaza notarul intocmirea antecontractului de aceasta dovada sau ar putea fi doar o masura, perfect justificata, de precautie a cumparatorului ?
Multumesc.