Este acceptat de legislatia romaneasca un contract de vinzare cumparare cu plata in rate, fara intrarea in proprietate la plata avansului si semnarea contractului, ci la o data ulterioara stabilita de comun acord cu cumparatorul (ea va fi a decesului vinzatorului sau la achitarea ultimei rate, daca aceasta se face inaintea decesului vinzatorului) , moment in care sa se considere contractul incheiat iar cumparatorul sa intre in proprietate si posesie exclusiva, fara achitarea ratelor ramase de plata ( catre stat (!) sau alte persoane) ? Este o intelegere amiabila intre cumparator si vinzator care include dreptul de folosinta al vinzatorului pina la data ''stabilita'' de sus. Singura preocupare a cumparatorului este aceea ca dupa acea data, cineva ar putea obliga la continuarea ratelor pina la suma totala convenita prin contract. Cu multe multumiri prealabile astept orice alt scenariu care sa includa aspectele de baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2020 SVD, utilizator
Va multumesc. Am fost, am explicat cit am putut de clar, subliniind faptul ca o vinzare in rate nu-ti da dreptul de proprietate asupra bunului decit dupa achitarea integrala. Nu accepta fara transferul proprietatii in momentul semnarii contractului si a propus testamentul (care poate fi contestat) ca solutie pentru ingrijorarea cumparatorului legata de obligativitatea platilor catre terti a restului de rate, dupa decesul vinzatorului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2020 SVD, utilizator
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteti încheia un contract de rentă viageră. Proprietarul va transmite imobilul în schimbul achitării pana la deces a unei sume de bani lunar, cu rezerva dreptului de uzufruct viager. La decesul său, dvs deveniți proprietar deplin.
Eu sunt vinzatorul si nu agreez varianta cu renta viagera. O prefer pe cea cu contract de vinzare-cumparare cu plata ratelor si drept de folosinta pina la deces sau pina la plata ultimei rate. Ambele parti au agreat initial, dar au fost ''avertizati'' de 3 notari ca, cumparatorul va ramine obligat la plata ratelor si dupa deces, pina la achitarea integrala a sumei negociate. Eu, vinzator, doresc absolvirea de plata si intrarea imediata in proprietate si posesie deplina a cumparatorului fix la deces. Am convingerea ca se poate si nu este nimic ilegal.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020 SVD, utilizator