avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vinzare-cumparare cu plata in rate, cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vinzare-cumparare cu plata in rate, cu intrarea in posesie si proprietate a cumparatorului la decesul vinzatorului

Este acceptat de legislatia romaneasca un contract de vinzare cumparare cu plata in rate, fara intrarea in proprietate la plata avansului si semnarea contractului, ci la o data ulterioara stabilita de comun acord cu cumparatorul (ea va fi a decesului vinzatorului sau la achitarea ultimei rate, daca aceasta se face inaintea decesului vinzatorului) , moment in care sa se considere contractul incheiat iar cumparatorul sa intre in proprietate si posesie exclusiva, fara achitarea ratelor ramase de plata ( catre stat (!) sau alte persoane) ? Este o intelegere amiabila intre cumparator si vinzator care include dreptul de folosinta al vinzatorului pina la data ''stabilita'' de sus. Singura preocupare a cumparatorului este aceea ca dupa acea data, cineva ar putea obliga la continuarea ratelor pina la suma totala convenita prin contract. Cu multe multumiri prealabile astept orice alt scenariu care sa includa aspectele de baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2020
SVD, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:14, 9 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
De principiu DA!
Mergeti la un notar care sa va incheie contractul explicandu-i CLAR ce doriti!
Va multumesc. Am fost, am explicat cit am putut de clar, subliniind faptul ca o vinzare in rate nu-ti da dreptul de proprietate asupra bunului decit dupa achitarea integrala. Nu accepta fara transferul proprietatii in momentul semnarii contractului si a propus testamentul (care poate fi contestat) ca solutie pentru ingrijorarea cumparatorului legata de obligativitatea platilor catre terti a restului de rate, dupa decesul vinzatorului.
SVD, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti încheia un contract de rentă viageră. Proprietarul va transmite imobilul în schimbul achitării pana la deces a unei sume de bani lunar, cu rezerva dreptului de uzufruct viager. La decesul său, dvs deveniți proprietar deplin.
raluk0207, utilizator
Va multumesc, mai caut notarul !
Eu sunt vinzatorul si nu agreez varianta cu renta viagera. O prefer pe cea cu contract de vinzare-cumparare cu plata ratelor si drept de folosinta pina la deces sau pina la plata ultimei rate. Ambele parti au agreat initial, dar au fost ''avertizati'' de 3 notari ca, cumparatorul va ramine obligat la plata ratelor si dupa deces, pina la achitarea integrala a sumei negociate. Eu, vinzator, doresc absolvirea de plata si intrarea imediata in proprietate si posesie deplina a cumparatorului fix la deces. Am convingerea ca se poate si nu este nimic ilegal.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020
SVD, utilizator

Alte discuții în legătură

Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)