avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titular proprietate cu interdictie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titular proprietate cu interdictie

Buna seara,
Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la vanzare trebuie sa seprezinte ambele persoane ?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 09:51, 24 Iulie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit prevederilor Codului civil, uzufructul viager este dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.

In cazul in care prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare se transmite proprietatea unui imobil cu rezervarea dreptului de uzufruct viager, cel in favoarea caruia s-a constituit acest drept nu poate fi evacuat din imobil pe durata vietii sale. Trebuie sa se stie ca actul de vinzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea vinzatorului contine in realitate doua contracte: vinzarea-cumpararea, pe de o parte, si contractul de usufruct, pe de alta parte, ceea ce ii confera un caracter complex.

Prin instituirea clauzei de uzufruct viager se procedeaza la dezmembrarea dreptului de proprietate, astfel, la cumparator trecind, de la data incheierii actului, doar nuda proprietate, posesia si folosinta raminind vinzatorului sau unui tert, pina la stingerea uzufuctului.

Uzufructul are caracterul unui contract unilateral, nudul proprietar fiind obligat sa respecte, chiar in lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului, prevazute de art. 521-539 Cod Civil, mai precis sa nu tulbure folosinta imobilului pina la data incetarii din viata a vinzatorului. Deci nu va putea intra in folosinta imobilului decit dupa data decesului uzufructuarului. Daca uzufructul a fost constituit in favoarea ambilor soti care au vindut un apartament, in caz de deces al unuia dintre sotI, celalalt pastreaza uzufructul pentru intreg imobilul.

Concluzia finala este urmatoarea: avind in vedere dispozitiile legale, pe durata dreptului de uzufruct, care reiese din contractul incheiat, uzufructuarul nu poate fi evacuat din imobil.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
ContSters259084, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea e ca daca vrea sa cumpera apartamentul va trebui sa incheie actul de vanzare cu nudul proprietar, iar in secunda doi, cel care are dreptul la uzufruct viager sa dea o declaratie notariala prin care renunta la acest drept de uzufruct viager.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recomandarea mea ar fi ca uzufructarul sa renunte cu 2 secunde inainte de vanzare la uzufruct, nu dupa.
Am avut in vedere costurile mai reduse la tranzactionare a nudei proprietati iar dezavantaje nu am vazut, in cazul renuntarii ulterioare la uzufruct.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezavantajul ar fi ca uzufructarul sa nu renunte la uzufruct.

Alte discuții în legătură

Drepturile unei persoane care a vandut apartamentul cu clauza de uzufruct baratannamaria baratannamaria Am vandut apartamentul cu act de vanzare cumparare cu,clauza de uzufruct.Doresc sa stiu care sunt drepturile mele in cadrul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager liviu25 liviu25 ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)