avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de V-C cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de V-C cu uzufruct viager

In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere.
Ce obligatii are in acest caz cumparatorul??
Cel mai recent răspuns: ionclaudiu , utilizator 16:11, 20 Martie 2014
Sa respecte dreptul de uzufruct ( folosinta apartamentului) al vanzatorilor pe toata perioada vietii acestora.
În cazul în care prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare se transmite proprietatea unui imobil cu rezervarea dreptului de uzufruct viager, cel în favoarea căruia s-a constituit acest drept nu poate fi evacuat din imobil pe durata vieţii sale. Trebuie să se ştie că actul de vânzare-cumpărare cu clauză de uzufruct viager în favoarea vânzătorului conţine în realitate două contracte: vânzare-cumpărarea pe de o parte şi contractul de uzufruct pe de altă parte, ceea ce îi conferă un caracter complex.
Prin instituirea clauzei de uzufruct viager se procedează la dezmembrarea dreptului de proprietate, astfel la cumpărător trecând, de la data încheierii actului, doar nuda proprietate, posesia şi folosinţa rămânând vânzătorului sau unui terţ, până la stingerea uzufuctului.

Uzufructul are caracterul unui contract unilateral, nudul proprietar fiind ţinut să respecte, chiar în lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului, prevăzute de art. 521-539 c. civil, mai precis să nu tulbure în folosinţă imobliului, până la data încetării din viaţă a vânzătorului.

Deci, nu va putea intra în folosinţa apartamentului decât după data decesului uzufructuarului. Dacă uzufructul a fost constituit în favoarea ambilor soţi care au vândut un apartament, în caz de deces al unuia dintre soţi celălalt păstrează uzufructul pentru întreg imobilul.

Concluzia finală este următoarea - Având în vedere dispoziţiile legale, pe durata dreptului de uzufruct, care reiese din contactul încheiat, uzufructuarul nu poate fi evacuat din imobil.
Referitor la cheltuieli de intretinere la apartament,gaze,electrica,telefon,reparatile mici de intretinere a apartamentului aceste cheltuieli sunt in sarcina proprietarului sau a celui care are uzufructul??
In sarcina persoanei care are uzufructul.
Dreptul de uzufruct ( dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, esentilamente derivat ) trebuie respectat.



Uzufructuarul exercita un , dezmembramant al dreptului de proprietate, care ii confera dreptul de posesie ( jus possidedi) si dreptul de folosinta ( jus freundi ).


Nuda proprietate( proprietatea "dezgolita " de atributele sale ) poate fi instrainata.

Dreptul de uzufruct, de asemenea, poate fi instrainat.

Atributul posesiei si al folosintei, desprinse din dreptul de proprietate trebuie respectate de catre nudul proprietar si de catre terti.


Alte discuții în legătură

Uzufruct viager liviu25 liviu25 ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Protectia nudului proprietar fata de uzufructuarii viageri mmgserver mmgserver Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu parintii un imobil prin act de vanzare-cumparare: parintii in calitate de uzufructuari viageri si eu in calitate de ... (vezi toată discuția)