avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Protectia nudului proprietar fata de uzufructuarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Protectia nudului proprietar fata de uzufructuarii viageri

Buna ziua,

Am achizitionat impreuna cu parintii un imobil prin act de vanzare-cumparare: parintii in calitate de uzufructuari viageri si eu in calitate de nud proprietar.
Doar eu locuiesc in imobilul in cauza.
In contract nu au fost stipulate clauze specifice cum ar fi plata unor sume de bani lunare, obligatia de intretinere a parintilor, etc.
La cumparare am participat si eu cu bani prin contractarea unui credit pe care il achit lunar.
Parintii au contribuit cu restul de bani cota lor fiind mai mare decat valoarea imprumutului contractat de mine in acest sens.
IN contract nu am defalcat cheltuielile si provenienta banilor.
De curand insa parintii doresc sa le achit o suma de bani in contul ajutorului acordat pentru cumpararea casei.
Acest lucru nu a fost stipulat in contract.

1.Ce pot face sa evit o posibila evacuare in situatia in care lucrurile vor degenera?
2.Ma gandesc sa le achit suma respectiva in prezenta notarului si sa cer anularea uzufructului.Este o varianta viabila?
3.Pot face o anexa prin care ei sa declare ca nu ma vor evacua din acest imobil si ca nu se vor implica in viata mea personala?

Multumesc anticipat pentru timpul si rabdarea citirii acestui mesaj!
punctul 2 este cea mai buna solutie ptr dvs
Indiferent dacă achitați sau nu, uzufructuarul poate să vă evacueze oricând, deoarece este singurul care are drept de folosință asupra bunului în temeiul dreptului de uzufruct.

Nudul proprietar nu are drept de folosință pe durata vieții uzufructuarului. Are doar dreptul de dispoziție, adică de a vinde proprietatea dar nu de a o folosi.

Deci dacă locuiți acolo, este numai pentru că părinții vă permit aceasta.
De fapt doar ei au drept de folosință asupra acelui imobil.

Anularea uzufructului e cam greu de obținut, având în vedere faptul că nu puteți invoca vreo cauză de nulitate a contractului, acesta fiind autentic.

Ați putea însă în schimbul plății acelor bani să le propuneți să vă cedeze D-voastră dreptul de uzufruct, devenind astfel proprietar cu drepturi depline.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2014
Patrick_, utilizator
Dreptul de uzufruct ( dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, esentilamente derivat, temporar ) trebuie respectat.



Uzufructuarul exercita un dezmembramant al dreptului de proprietate, care ii confera dreptul de posesie ( jus possidedi) si dreptul de folosinta ( jus freundi ).


Nuda proprietate( proprietatea "dezgolita " de atributele sale ) poate fi instrainata.

Dreptul de uzufruct, de asemenea, poate fi instrainat.


Atributul posesiei si al folosintei, desprinse din dreptul de proprietate trebuie respectate de catre nudul proprietar si de catre terti.

Desfiintarea dreptului de uzufruct nu poate fi relalizata.

Evacuarea dumneavoastra este posibila, la cererea uzufructuarilor.




Dreptul de uzufruct se stinge prin deces.

Dreptul de proprietate ( dezmembrat de atributele sale ) devine deplin.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață? mrctm mrctm In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani. Cand am incheiat ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager marcelini marcelini Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)