avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. Ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață?

In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani.
Cand am incheiat contractul de vanzare - cumparare la notar am acceptat sa cumpar imobilele cu drept de PROPRIETATE NUDA, nestiind exact ce drepturi si obligatii imi confera acest drept mergand doar pe incredere.
Dupa aproape un an si jumatate aflu ca de fapt eu nu am niciun drept sa intru in casa. Astfel neputand recupera niciunul din lucrurile ramase in casa. Specific ca atat casa cat si terenul precum si toate bunurile mobile sunt facute impreuna cu vanzatorul, adica ex concubinul meu in cei 16 ani traiti impreuna.
1. As vrea sa stiu ce drept am asupra imobilelor (proprietate nuda) atata timp cat el este in viata?
2. Pot sa intru in casa cand si cum vreau?
3.. Cum pot sa-mi recuperez partea mea de bunuri?
4. Vanzatorul poate sa anuleze contractul de vanzare-cumparare fara consimtamantul meu?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Rodica
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:32, 27 Februarie 2018
Intrebarile pe care le puneti sunt foarte pertinente dar normal era sa le puneti notarului public inainte de semnarea actului. Ca ati mers "pe incredere" este spus "frumos"
Aveti dreptul de a vinde imobilul, cumparatorul fiind tinut sa respecte uzufructul viager. Uzufructuarul are si el dreptul de a vinde uzufructul unei alte persoane daca in contract nu ati convenit in mod contrar. Nu aveti dreptul sa va folositi de imobil, deci nu puteti locui acolo, nu puteti nici macar pasi pe teren sau intra in casa fara acordul uzufructuarului, cat timp el traieste.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1) Aveti un drept de proprietate dezgolit de atributul posesiei si cel al folosintei, insa va ramane atributul dispozitiei, adica puteti dispune de bun in sensul ca-l puteti instraina si mai aveti dreptul de a exercita in justitie actiuni in vederea apararii dreptului dvs de nuda proprietate.
2) Nu, nu putati intra cand si cum doriti, ci doar cand doriti sa reparati ceva important in imobil sau cand faceti o verificare asupra substantei bunului (cum ar fi structura de rezistenta a imobilului). Si ar mai fi cateva situatii (dar fara relevanta in ceea ce va priveste pe dvs).
3) Printr-o actiune in revendicare mobiliara.
4) Vanzatorul nu poate sa anuleze acel contract de vanzare, decat printr-o actiune in instanta si daca exista motive intemeiate.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
trandafir2, moderator
Va multumesc frumos, informatiile sunt foarte utile si de real ajutor!

Multumesc din suflet!
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de proprietate este lipsit de o parte din atributele sale ( cel al posesiei- jus possidendi si cel al folosintei- jus fruendi ).


Dreptul de proprietate va fi , din nou, deplin, la momentul decesului uzufructuarilor.( dreptul de uzufruct este unul viager ).


Dreptul de uzufruct confera uzufruaturului posesia si folosinta asupra bunului imobil.


Nuda proprietate poate fi instrainata.


De asemenea, dreptul de uzufruct este unul cesibil.


Dumneavoastra veti fi proprietar asupra imobilului dupa decesul uzufructuarilor.


Uzufructul inceteaza prin decesul uzufructuarului.

Nudul proprietar, care exercita doar un drept de dispozitie ( cuprinzand, asadar, dreptul de dispozitie juridica si cel de dispozitie materiala ) va exercita si drepturile de folosinta si de posesie ( jus possidendi si jus fruendi, desprinse din continutul dreptului de proprietate ) .

Proprietatea "dezgolita " de atributele sale ( posesia si folosinta ) va fi , din nou, deplina, prin stingerea dreptului de uzufruct, dezmembramand al dreptului de proprietate ( drept real , principal, derivat) la momentul decesului uzufructuarului .

Dreptul de uzufruct se stinge prin deces.

Dreptul de proprietate ( dezmembrat de atributele sale ) devine deplin.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Foarte foarte foarte bun si documentat raspuns. Bravo si de trei ori bravo !!!

Insa citind anumite pasaje nu am inteles un aspect.
Ioana Stoica a scris:
Nudul proprietar, care exercita doar un drept de dispozitie ( cuprinzand, asadar, dreptul de dispozitie juridica si cel de dispozitie materiala ) va exercita si drepturile de folosinta si de posesie ( jus possidendi si jus fruendi, desprinse din continutul dreptului de proprietate ).

Cum va exercita nudul proprietar dreptul de dispozitie materiala in cazul dat?
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Nud proprietar si uzufructuar proprietar die.cristeas@arcor.de die.cristeas@arcor.de Buna ziua, am cumparat un apartament cu banii mei.In contractul de vinzare-cumparare se specifica ca eu sint nudist proprietar, iar bunica si prietenul ei ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)
Nuda proprietate mirceap1981 mirceap1981 buna, sora mea (de mama) a vandut \\"nuda proprietate\\" tatalui ei, care la randul lui ar fi vandut casa altei persoane inainte de a muri. cine este ... (vezi toată discuția)