avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct

buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie trecuta si pe casa sau nu? unde pot gasi in legi ceva de uzufruct. pe mine ma intereseaza de casa si legatura cu uzufruct. multumesc.
Bunul edificat va apartine.

Dreptul de proprietate redevine deplin la momentul cand se stinge dreptul de uzufruct.

( dreptul de uzufruct se stinge prin deces ).

Dumneavoastra edificati imobilul cu acordul uzufructuarului, acesta exercita atributele de posesie si de folosinta, asupra imobilului.



Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, derivat din dreptul de proprietate.( esentialmente temporar).



Dreptul de uzufruct confera uzufructuarului dreptul de folosinta si de posesie asupra bunului.( jus possidendi si jus fruendi fiind desprinse din continutul dreptului de proprietate, in calitate de atribute ale acesteia ).


Dreptul de uzufruct este transmisibil, cesibil. ( poate fi transmis, de asemnea, catre o terta persoana, emolumentul acestuia ).



Nuda proprietate , insa, nu apartine uzufructuarului.
( va apartine dumneavoastra).

Dreptul de dispozitie juridica si de dispozitie materiala apartin nudului proprietar.

Nuda proprietate poate fi instrainata.




Potrivit noilor dispozitii ,dreptul de uzufruct este transmisibil, uzufructuarul (titularul uzufructului) putând ceda dreptul sau unui alte persoane fara acordul nudului proprietar.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.





Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)
Uzufruct viager marcelini marcelini Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)