avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor??????
Cel mai recent răspuns: cameliaagafia , utilizator 16:05, 10 Februarie 2014


Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, derivat din dreptul de proprietate.( esentialmente temporar).Dreptul de uzufruct confera uzufructuarului dreptul de folosinta si de posesie asupra bunului.( jus possidendi si jus fruendi fiind desprinse din continutul dreptului de proprietate, in calitate de atribute ale acesteia ).


Dreptul de uzufruct este transmisibil, cesibil. ( poate fi transmis, de asemnea, catre o terta persoana, emolumentul acestuia ).Nuda proprietate , insa, nu apartine uzufructuarului.


Dreptul de dispozitie juridica si de dispozitie materiala apartin nudului proprietar.

Nuda proprietate poate fi instrainata.


Constructie edificata se poate instraina impreuna cu terenul aferent acesteia.

Potrivit noilor dispozitii ,dreptul de uzufruct este transmisibil, uzufructuarul (titularul uzufructului) putând ceda dreptul sau unui alte persoane fara acordul nudului proprietar.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg ce spuneti... nu conteaza cine pleaca, uzufructul nu inceteaza la plecarea batranilor, batranii pot tine casa goala, o pot inchiria etc. E treaba lor, e uzufructul lor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca unul moare inainte, copii vor mosteni o parte din casa si eu vreau ca cel care ramane sa aiba uzufruct pe timpul vietii lui, abia apoi sa mosteneasca copiii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)