avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi

Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice. Vezi detalii și participă → 

Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drept de uzufruct
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drept de uzufruct

Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da.

Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las cuiva sa il foloseasca si sa fie totul in regula? Ce contract trebuie facut, cum trebuie declarat si unde?
Cel mai recent răspuns: bogdamn , utilizator 09:30, 29 Mai 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, derivat din dreptul de proprietate.( esentialmente temporar).Dreptul de uzufruct confera uzufructuarului dreptul de folosinta si de posesie asupra bunului.( jus possidendi si jus fruendi fiind desprinse din continutul dreptului de proprietate, in calitate de atribute ale acesteia ).


Dreptul de uzufruct este transmisibil, cesibil. ( poate fi transmis, de asemnea, catre o terta persoana, emolumentul acestuia ).Nuda proprietate , insa, nu apartine uzufructuarului.

( va apartine dumneavoastra).

Dreptul de dispozitie juridica si de dispozitie materiala apartin nudului proprietar.

Nuda proprietate poate fi instrainata.
Potrivit noilor dispozitii ,dreptul de uzufruct este transmisibil, uzufructuarul (titularul uzufructului) putând ceda dreptul sau unui alte persoane fara acordul nudului proprietar.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.


Adresati-va notarului public.

Va multumesc de raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)