avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu uzufruct viager

Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de uzufruct viager pentru mama noastra. Actualmente mama este la un camin de batrani. Intrebarea este daca putem inchiria sau vinde apartamentul fara acordul mamei. Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti vinde, insa nu puteti inchiria.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va cumpăra nimeni casa ca sa nu poată locui în ea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dreptul de uzufruct este un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, derivat din dreptul de proprietate.( esentialmente temporar).Dreptul de uzufruct confera uzufructuarului dreptul de folosinta si de posesie asupra bunului.( jus possidendi si jus fruendi fiind desprinse din continutul dreptului de proprietate, in calitate de atribute ale acesteia ).


Dreptul de uzufruct este transmisibil, cesibil. ( poate fi transmis, de asemnea, catre o terta persoana, emolumentul acestuia ).Dreptul de uzufruct este aparat pe calea actiunii confesorii .


Nuda proprietate , insa, nu apartine uzufructuarului.


Dreptul de dispozitie juridica si de dispozitie materiala apartin nudului proprietar.Nuda proprietate poate fi instrainata.
Potrivit noilor dispozitii ,dreptul de uzufruct este transmisibil, uzufructuarul (titularul uzufructului) putând ceda dreptul sau unui alte persoane fara acordul nudului proprietar.

Uzufructuarul are dreptul de folosinta exclusiva a bunului, dreptul de a culege fructele, de exemplu dreptul de a primi chiria sau arenda în cazul unui imobil.

Nudul proprietar trebuie sa respecte dreptul de folosinta al uzufructuarului pe toata perioada convenita, putând transmite dreptul de dispozitie numai cu respectarea uzufructului.
Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)