avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturile unei persoane care a vandut apartamentul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturile unei persoane care a vandut apartamentul cu clauza de uzufruct

Am vandut apartamentul cu act de vanzare cumparare cu,clauza de uzufruct.Doresc sa stiu care sunt drepturile mele in cadrul asociatiei de proprietari,respectiv in ca conditii pot participa la adunarile generale ale asociatiei si ce drepturi am in luarea deciziilor acestor adunari.Mentionez ca asociatia este de curand infiintata,ea este constituita din proprietarii a sase apartamente ale imobilului si eu sunt proprietara a acestui apartament vandut acum(nepotului meu,care de fapt mai are un apartament in acest imobio,mostenit de la parintii sai ,din anul 1972
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 15:33, 9 Ianuarie 2014
Potrivit prevederilor Codului civil, uzufructul viager este dreptul pe care il are o persoana= uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale
In cazul in care prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare se transmite proprietatea unui imobil cu rezervarea dreptului de uzufruct viager, cel in favoarea caruia s-a constituit acest drept nu poate fi evacuat din imobil pe durata vietii sale.
Actul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea vanzatorului contine in realitate doua contracte: cel de vanzare-cumparare, pe de o parte, si contractul de usufruct, pe de alta parte.
Prin instituirea clauzei de uzufruct viager se procedeaza la dezmembrarea dreptului de proprietate, astfel, la cumparator trecand, de la data incheierii actului, doar nuda proprietate, posesia si folosinta ramanand vanzatorului sau unui tert, pana la stingerea uzufuctului.
Cumparatorul=noul proprietar este obligat sa respecte, chiar in lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului=vanzatorului, respectiv nu tulbure folosinta imobilului pina la data incetarii din viata a vanzatorului.
Deci cumparatorul nu va putea intra in folosinta imobilului decit dupa data decesului uzufructuarului
De la momentul incheierii contractului de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct,dreptul de proprietate asupra bunului imobil revine cumparatorului,caruia ii revin si drepturile si obligatiile in raport si fata de asociatia de proprietari
In speta,dv nu mai detineti calitatea de proprietar asupra apartamentului
Daca proprietarul apartamentului incheie procura notariala in favoarea dv pentru ca dv sa ii reprezentati interesele in cadrul asociatiei de proprietari ,puteti participa la adunarea generala si vota in numele proprietarului
Fara procura din partea proprietarului de drept al apartamentului ,legal dv nu puteti sa participati la adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari
Nepotul dumneavoastra, cel caruia i-a fost vandut apartamentul cu clauza de uzufruct viager (in favoarea dvs.), este noul proprietar al apartamentului, asa ca acesta are dreptul de a participa la Adunarile Generale ale Proprietarilor si de a vota in cadrul acestora; apreciez ca o simpla imputernicire, nu neaparat notariala, din partea nepotului dvs-in calitatea acestuia de nou proprietar al apartamentului-catre dvs. in sensul de a participa la toate Adunarile Generale si de a vota la acestea este suficienta ca dvs. sa participati si sa votati la Adunarile asociatiei; singura diferenta este ca veti participa ca reprezentant, mandatar al nepotului, ci nu in calitate de proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager liviu25 liviu25 ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)