avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vinzare-cumparare cu plata in rate, cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vinzare-cumparare cu plata in rate, cu intrarea in posesie si proprietate a cumparatorului la decesul vinzatorului

Este acceptat de legislatia romaneasca un contract de vinzare cumparare cu plata in rate, fara intrarea in proprietate la plata avansului si semnarea contractului, ci la o data ulterioara stabilita de comun acord cu cumparatorul (ea va fi a decesului vinzatorului sau la achitarea ultimei rate, daca aceasta se face inaintea decesului vinzatorului) , moment in care sa se considere contractul incheiat iar cumparatorul sa intre in proprietate si posesie exclusiva, fara achitarea ratelor ramase de plata ( catre stat (!) sau alte persoane) ? Este o intelegere amiabila intre cumparator si vinzator care include dreptul de folosinta al vinzatorului pina la data ''stabilita'' de sus. Singura preocupare a cumparatorului este aceea ca dupa acea data, cineva ar putea obliga la continuarea ratelor pina la suma totala convenita prin contract. Cu multe multumiri prealabile astept orice alt scenariu care sa includa aspectele de baza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2020
SVD, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:14, 9 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt vinzatorul si nu agreez varianta cu renta viagera


In realitate, asa se traduce ce vreti

Eu, vinzator, doresc absolvirea de plata si intrarea imediata in proprietate si posesie deplina a cumparatorului fix la deces.



Dvs vindeti si conveniti impreuna cu cumparatorul valoarea rentei ( vedeti pe ce perioada se intinde cu plata si functie de asta- stabiliti perioada sau va fi viagera), dvs ramaneti in casa pana la deces , cumparatorul intra in posesie dupa decesul dvs si nici nu mai ramane obligat sa plateasca cuiva dupa decesul dvs.

Puteti conveni si contract cu vanzarea in rate cu intrarea in deplina proprietate si posesie la data decesului dvs sau la data platii si prin testament separat, ii lasati suma ce v-o datoreaza la data decesului dvs
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru clarificari. Cumparatorul se teme ca testamentul, chiar si cu aceste precizari, poate fi atacat. I s-a spus ca orice alta varianta de contract atrage automat dupa sine inregistrarea proprietatii pe numele cumparatorului din momentul semnarii si platii avansului (chiar daca nu a achitat si restul de rate). Ca vinzator nu ma simt fericit cu aceasta conditie
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, testamentul se exclude.
In cazul contractului de rentă viageră oricum se notează la Cartea Funciară privilegiul rentei si dreptul de uzufruct viager.
Dobanditorul va fi doar nud proprietar, urmând ca proprietatea deplină să o dobândească la decesul dvs si dupa ce radiaza aceste sarcini.
Ideea e ca vânzare nu aveti cum sa faceti, pentru că ceea ce doriti dvs este un contract aleatoriu, ceea ce nu este de esenta vânzării.
De exemplu, dvs stabiliți un pret de 50.000 euro și peste doi ani decedați, cumpărătorul apucand să vă achite doar 10.000 euro.
Deci atat timp cat prețul nu a fost achitat integral, proprietatea nu are cum să se transmită.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricât ati fi dvs de convins că se poate, nu prea se poate.
O vânzare e simpla: banii in schimbul unui bun. Ca pretul e platit in rate sau de la semnarea contractului, este partea a doua, însă el trebuie achitat integral.
Alte clauze, inventii sau dorinte adăugate, deja nu mai fac actul să fie vânzare, ci cu totul altceva.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2020
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)