Exceptia a fost invocata din oficiu de catre instanta, nu de catre primarie prin intampinare.Primaria nu formulase nici o intampinare , a cerut amanare ( care s-a acordat) tocmai pt a-si pregati apararea. Iar judecatoarea mi- a spus f clar: va las sa va ganditi pana la termenul viitor ( adica maine 1 nov) cand vom discuta competenta materiala a judecatoriei avand in vedere ca va judecati cu o primarie.Daca nu intentiona declinarea competentei, ce rost mai avea sa spuna asa? Repet, nu a spus carei instantei intentioneaza sa decline comepetenta, eu am presuspus ca vrea sa trimita la tribunal, pe contencios.
Buna ziua. Am depus o actiune la judecatorie in temeiul OG5/2001 , debitor find o primarie cu care am avut un contract de executie a unor lucrari si care acum nu mai plateste. La primul termen , amanat la cererea debitoare, pt lipsa de aparare,instanta a zis ca data viitoare vom discuta exceptia necompetentei materiale a instantei , avand in vedere ca una din parti( debitorul) este o institutie/autoritate publica. Nu a facut alte precizari, nu a indicat carei instante i-ar declina competenta . Banuiesc ca intentioneaza declinarea competentei catre sectia de contencios a tribunalului, intrucat debitorul este o autoritate publica iar cf art 10 din Legea contenciosului " litigiile privind acte administrative incheiate de autoritatile publice locale ...se solutioneaza in fond de catre tribunalele administrativ-fiscale" . In cazul meu este vorba de un contract, nu de un act administrativ dar cf art. 2 lit.c) din Legea CA " sunt asimilate actelor administrative contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect executarea lucrarilor publice" .
Intrebarea este: ce argumente se pot invoca pt respingerea acestei exceptii , intrucat ma tem ca daca este admisa si ajung sa ma judec in contencios, va trebui sa timbrez la valoare.
Va multumesc.
Am gasit pe net spete in care judecatoria a judecat fara probleme somatii de plata in care debitor era o primarie.