avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... instanta competenta cand debitor este o primarie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

instanta competenta cand debitor este o primarie

Buna ziua. Am depus o actiune la judecatorie in temeiul OG5/2001 , debitor find o primarie cu care am avut un contract de executie a unor lucrari si care acum nu mai plateste. La primul termen , amanat la cererea debitoare, pt lipsa de aparare,instanta a zis ca data viitoare vom discuta exceptia necompetentei materiale a instantei , avand in vedere ca una din parti( debitorul) este o institutie/autoritate publica. Nu a facut alte precizari, nu a indicat carei instante i-ar declina competenta . Banuiesc ca intentioneaza declinarea competentei catre sectia de contencios a tribunalului, intrucat debitorul este o autoritate publica iar cf art 10 din Legea contenciosului " litigiile privind acte administrative incheiate de autoritatile publice locale ...se solutioneaza in fond de catre tribunalele administrativ-fiscale" . In cazul meu este vorba de un contract, nu de un act administrativ dar cf art. 2 lit.c) din Legea CA " sunt asimilate actelor administrative contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect executarea lucrarilor publice" .
Intrebarea este: ce argumente se pot invoca pt respingerea acestei exceptii , intrucat ma tem ca daca este admisa si ajung sa ma judec in contencios, va trebui sa timbrez la valoare.
Va multumesc.
Am gasit pe net spete in care judecatoria a judecat fara probleme somatii de plata in care debitor era o primarie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
anouk ++, utilizator
Cel mai recent răspuns: anouk ++ , utilizator 09:20, 31 Octombrie 2010
Nu cred ca se intentioneaza declinarea competentei . Aceasta ar fi oresupus declinarea de competenta inca de la prima infatisare , dara sa se mai acorde un termen pentru aceasta. Probabil ca Primaria a invocat aceasta exceptie in intampinare , si urmeaza sa fie respinsa. Judecatoria este instanta competenta in acest caz. Primaria are acelasi statut ca orice alta persoana fizica sau juridica , in temeiul raspunderii contractuale.
Exceptia a fost invocata din oficiu de catre instanta, nu de catre primarie prin intampinare.Primaria nu formulase nici o intampinare , a cerut amanare ( care s-a acordat) tocmai pt a-si pregati apararea. Iar judecatoarea mi- a spus f clar: va las sa va ganditi pana la termenul viitor ( adica maine 1 nov) cand vom discuta competenta materiala a judecatoriei avand in vedere ca va judecati cu o primarie.Daca nu intentiona declinarea competentei, ce rost mai avea sa spuna asa? Repet, nu a spus carei instantei intentioneaza sa decline comepetenta, eu am presuspus ca vrea sa trimita la tribunal, pe contencios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declinare competenta adinutza.2008 adinutza.2008 Primaria a solicitat instantei de contencios anularea unui proces-verbal emis de catre aceasta. Instanta a invocat exceptia necompetentei materiale, execeptie ... (vezi toată discuția)
Se poate? qwerta qwerta Am 2 intrebari: -La cit timp se succed termenele.care sunt termenele rezonabile conf legii, intr-o cauza in contencios atit timp cit ,,Art. 17. - (1) Cererile ... (vezi toată discuția)
Hotararea de declinare a competentei mai poate fi atacata? mitrachecarla mitrachecarla Va rog sa ma lamuriti referitor la compeneta teritoriala. Am depus reclamatie privind deciazia de pensie de urmas la Tribunalul Bucuresti, respectiv la adresa ... (vezi toată discuția)