Initial am dat in judecata cerand recalcularea pensiei pentru motivul ca in perioada 1973-2001 am avut venituri nepermanente care nu au fost incluse la calculul pensiei si am cerut si primit prin instanta din partea angajatorului(unitate de invatamant unde am functionat cu statut de cadru didactic calificat) adeverinta conforma Statelor de Plata care atesta "Suma venituri brute deductibile de CAS" precum si rubrica separata cu veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora) din care nu s-au retinut CAS, pentru care am inteles si nu contest ca nu s-au retinut CAS, dar comparand Statele de Plata cu cartea de munca si buletinul de calcul al pensiei am descoperit cu surprindere ca salariile de incadrare si veniturile brute deductibile de CAS nu coincid.
PROBLEMA este ca salariile de incadrare si respectiv "Suma venituri brute deductibile de CAS" implicit contributiile la CAS care sunt trecute in Statele de Plata pentru majoritatea lunilor din perioada 1973-2001, sunt mai MARI decat salariile de incadrare trecute din cartea de munca si respectiv in buletinul de calcul al pensiei de la Casa de Pensii, salarii de incadrare ce duc in final la venituri brute deductibile de CAS mai mici
De ex. in cartea de munca salariile nu sunt trecute lunar ca in statul de plata, ci este trecuta perioada ex. 01.01.1986 - 31.06.1986 acelasi salariu de incadrare, cel mai mic din aceea perioada, pe cand in Statul de Plata, salariile lunare pentru lunile 03.1986 si 04.1986 sunt mai mari decat cel trecut in cartea de munca si respectiv cele luate in calcul la pensie, fiind mai mari duc la venituri brute mai mari si implicit la contributii la CAS mai mari conform statelor de plata.
Pot cere in instanta recalcularea pensiei pe baza contributiilor avute la CAS conform Statelor de Plata ??? deoarece veniturile brute din care care s-au retinut CAS in statele de plata sunt mai mari decat cele din cartea de munca si buletinul de calcul al pensiei.
si este cazul sa cer si o expertiza contabila in acest sens ?
desi initial am cerut in instanta includerea veniturilor nepermanente....(pentru care am inteles si nu contest ca nu s-au retinut CAS).
Va multumesc din suflet pentru toate informatiile si tot sprijinul acordat, stiu ca diferentele nu sunt majore dar fiind vorba de aprox. 30 de ani.... si mai ales ca pensia sa fie calculata corect pe baza statelor de plata, a contributiei platite la CAS.
Cu Respect,
Va multumesc frumos pentru tot sprijinul acordat, cum procesele dureaza relativ mult, deoarece am lucrat in invatamant, actualmente pensionar, am primit in final si a fost prezentata in instanta fisa conform statelor de plata care cuprinde veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora), problema este ca angajatorul a avut grija sa prezinte in adeverinta ca nu a oprit CAS-uri pentru veniturile nepermanente, prezentand desigur venitul brut total inclusiv veniturile nepermanente DAR si brutul din care sau oprit CAS-uri respectiv brutul format numai din venituri permanente.
Acum nu stiu sigur daca in invatamant din 1973 pana in 2001 nu s-au oprit CAS-uri din veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora) sau adeverinta nu este "chiar" conforma cu originalul....
Ce as putea sa fac in aceasta situatie ???
In aceste conditii inteleg ca respectiv Casa de Pensii nu o sa ia in calcul la recalcularea pensiei venituri pentru care nu s-au oprit CAS-uri, nu ?......
Inca odata va multumesc frumos pentru toate informatiile primite.
Cu respect,
IG
Pentru perioada 2001-2010 unitatea de invatamant unde am lucrat a raportat Casei Judetene de Pensii venitul total brut realizat din care s-au retinut CAS, acest venit total brut realizat a fost format din salariu de incadrare + sporuri + ore cumul/plata cu ora (desigur atunci cand a fost cazul).
Pentru periada 1970 - 2001 s-au introdus la calculul pensiei doar salariu de incadrare + sporuri si NU si orele cumul/plata cu ora.
Prin urmare venitul brut nu a fost cel realizat, din discutiile cu personalul CJP mi s-a spus ca pentru a lua in calcul venitul total brut realizat pt. aceasta perioada imi va trebui o hotare judecatoreasca care sa oblige CJP la introducerea in calcul a venitului total brut.
Prin urmare m-am adresat unitatii de invatamant unde am fuctionat pentru aproximativ 40 de ani cu urmatoarea cerere:
""""D-le Director,
Subsemnatul ......adresa....CNP.....
Va rog prin prezenta sa-mi eliberati adeverinta care sa cuprinda
venitul total brut lunar realizat inclusiv veniturile brute pentru orele cumul si plata cu ora, pentru perioada 15.09.1970 – 30.04.2001, in conformitate cu statele de plata , venituri totale brute realizate din care s-au retinut CAS, perioada in care am functionat cu statut de cadru didactic titular la unitatea dvs. de invatamant ......
Va solicit aceasta adeverinta fiindu-mi necesara la calculul pensiei."""
iar raspunsul verbal al contabilei unitatii a fost ca nu poate sa-mi dea adeverinta cu veniturile totale brute realizate pentru perioada in cauza deoarece........
si aici incerc sa citez pentru a mai buna exactitate:
"noi v-am dat doar ce v-a cerut CJP, nu avem cum sa cautam in arhiva statele de plata pt. a va da veniturile pentru orele cumul deoarece nu au fost cerute de CJP pentru calculul pensiei" prin urmare banuiesc ca nu o sa primesc nici un raspuns scris.....intr-un final.......
Acum ma gandesc sa contest in instanta decizia de pensie si sa cer ca proba adeverinta cu veniturile totale brute realizate pentru perioada 1970 -2001, banuind ca astfel scoala o sa elibereze aceasta adev. urmand ca apoi sa cer si o expertiza contabila pentru a constata diferentele dintre venitul brut introdus in calculul pensiei si venitul Total brut realizat.
Apelez pe aceasta cale la bunavointa dumneavoastra si va intreb daca am procedat corect (sau urmez sa procedez corect) ???
Va multumesc frumos pentru disponibilitatea dvs. de a-mi raspunde si rog a mi se scuza stangacia in astfel de probleme.
Cu Stima,
Ion George
Si daca fostul angajator imi emite aceasta adeverinta mai este necesara o expertiza contabila in aceasta situatie ???
Iar in cazul in care angajatorul nu emite adeverinta cu orele cumul sau venitul brut realizat conform statelor de plata, il pot cita atunci pe angajator in instanta ca nu vrea sa dea un raspuns
SAU solicitarea unei expertize contabile ar putea obliga angajatorul ca sa prezinte tabelul cu veniturile brute realizate care au inclus si orele cumul pentru care s-au platit CAS-uri ???
Va multumesc frumos,
Dupa ce au decedat parintii mei, eu si fratele meu am devenit mostenitorii casei parintesti, in casa parinteasca nu locuieste nimeni au locuit acolo numai autorii nostrii.Nu am efectuat succesiunea dupa decesul parintilor.
Dupa decesul parintilor a decedat si fratele meu (la 3 ani), acesta a lasat in urma sotia si nepoata in varsta de 25 de ani la tragicul eveniment.
Acum cumnata impreuna cu nepoata s-au constituit reclamanti si m-au dat in judecata pentru succesiunea casei parintilor sotului, respectiv fratelui meu decedat.
Inteleg ca nepoata sa fie mostenitoarea directa a mostenirii tatalui ei, nu inteleg de ce cumnata poate cere mostenire din mostenirea sotului (ca sa ma exprim astfel !!!) ???
In alte cuvinte daca sotia are drept de succesiunea asupra mostenirii sotului de pe urma socrilor ???
Va multumesc,
Expertiza contabila ceruta prin contestatie la decizia de pensie se plateste ???
Ma gandesc ca daca pierd procesul de recalculare a pensiei instanta imi poate cere sa platesc expertiza contabila efectuata....
In general cat poate dura un proces pentru recalcularea punctajului de pensie ???
Eu am cerut de la CJP bilantul cu punctajele medii anuale si am constatat o diferenta intre veniturile brute si venitul brut luat in calcul si anume orele cumul lucrate care au intrat in calculul venitului brut lunar si pentru care am platit cas-uri nu au fost luate in considerare, calculul punctajului lunar/mediu anual s-a efectuat numai pe baza salariului de incadrare trecut in cartea de munca iar orele cumul pentru care am platit cas si impozit nu au fost luate in considerare, acestea apar numai in statul de plata pe care unitatea de invatamant unde am lucrat nu vrea sa-l elibereze, ce as putea sa fac in aceasta situatie ?
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra si sper din toata inima sa fie folositoare tuturor cadrelor didactice care poate se regasesc in intrebarile mele.
Cu Respect,
ion George
Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii acestuia iar la momentul decesului copilul sau era major ???
Va multumesc mult,
Imi puteti spune va rog cum trebuie sa procedez pentru a contesta in instanta decizia de pensionare in cele 45 de zile prevazute de lege si in ce instanta se poate contesta ???
Am iesit la pensie la limita de varsta cu un stagiu de cotizare de 43 de ani si as dori o recalculare a punctajului total in urma caruia s-a calculat pensia deorece un coleg care a avut sariu mai mic, fara grupe si cu un stagiu de cotizare mai mic a iesit cu pensie mai mare.....nu stiu ce sa mai zic.....
Va multumesc frumos,
Ion George