avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Activitate utilizator80

Activitate utilizator80

Va multumesc pentru raspunsurile date. Au fost prompte, direct la subiect si cat se poate de clare. Trebuie sa recunosc ca am fost placut surprins in aceasta privinta. O zi buna in continuare.
Cred ca aveti dreptate. Asa mi s-a spus si mie, ca banca ar fi creditor garantat dar cum pot eu sa stiu exact acest lucru? Pot verifica in vreun fel dosarul, mi se va pune la dispozitie? Mi se pare aberant sa se mai spuna ca salariatii beneficiaza de statutul de "creditori privilegiati" atata timp cat inaintea noastra isi primesc banii firma de insolventa (aici sunt de acord), colaboratorii ei, banca si abia apoi urmam noi. Cum poate o institutie sa aiba prioritate in fata unui om? E bine ca nu sunt un caz disperat dar sa presupunem ca in banii respectivi ar fi stat decizia unei banci de a da afara din casa o familie pentru neachitarea ratelor. Unde este protectia sociala? Banca fara acei bani primiti nu ar avea nicio problema (si oricum ele daca au probleme, mai nou, sunt ajutate tot din contributiile cetatenilor catre Stat, de insusi maretul Stat care prin reprezentantii lui ati vazut ce gaura imensa si-au luat in cazul acestei firme- 0 Ron recuperati din totalul de 87%) pe cand familia data afara din casa ar reprezenta o drama si un caz social grav. V-as ruga daca ma puteti ajuta cu un alt raspuns. Am mai citit undeva ca ar trebui sa existe "Fondul pentru plata creantelor salariale", acest fond trebuind sa achite un numar de 3 salarii medii brute pe economie in cazul in care salariatii nu si-au putut recupera toti banii in urma lichidarii societatii unde au lucrat. Puteti sa ma lamuriti cumva in aceasta privinta? Va multumesc pentru raspunsul prompt dat anterior.
Imi cer scuze ca am uitat sa precizez mai sus ca cel mai mare creditor, Finantele Publice, care detineau 87% din suma totala de recuperat nu au primit niciun ban. Banca a primit suma integrala de 10% iar eu din cei 1,4% doar a treia parte.
Buna ziua! Ma aflu in aceeasi situatie cu cea a domnului de mai sus. In urma lichidarii bunurilor mobile si imobile ale firmei s-a obtinut o anumite suma de bani din care s-au platit: 1) Onorariu lichidator fix, consumabile,chelt. transport, publicitate, taxa UNPIR, comisioane bancare. Acestea au insemnat peste 50% din suma recuperata (care a fost de doar 7%). 2)Din restul banilor ramasi s-a platit o alta suma catre o alta societate,suma care a fost justificata prin faptul ca a fost cheltuita pentru desfasurarea in bune conditii a procedurii de lichidare, suma generata si neachitata intr-o anumita perioada din timpul lichidarii.3) Din banii ramasi dupa plata 1) si 2) s-a platit iarasi o suma catre o Banca.Abia la punctul 4) ajung eu care din suma totala de recuperat imi ramane doar 30%. Vreau sa va intreb daca vi se pare corect ca inaintea mea sa primeasca banii acea banca? Cum ramane atunci cu calitatea de creditori privilegiati a salariatilor firmei aflate in insolventa?

Redau mai jos o parte dintr-un articol ce face referire la problema mea:

De asemenea, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede, in art. 48, ca „toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii" si ca, „ in caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori."
Va rog mult sa imi dati, daca se poate, un raspuns la intrebarea mea. Va multumesc!