Sergiu_Ghita a scris:
Tina86 a scris:
Salut din nou! V-am intrebat intr-un post acum ceva timp ce parere aveti despre noul cod de procedura civila, daca ar putea sa intre in materia pentru examen si majoritatea ati raspuns ca nu credeti ca intra, avand in vedere ca nu sunt nici manuale etc.. Ce ma sperie pe mine e faptul ca NCPC va intra in vigoare la data de 1 iunie 2012, iar la fiecare bibliografie publicata de Unbr se mentioneaza urmatorul lucru "Lucrările de specialitate sau orice altă documentaţie, consultate în vederea pregătirii pentru examen, se vor aduce la zi, în raport cu modificările legislative intrate în vigoare până la data de 01.07.20**" (indiferent de an, intotdeauna s-a specificat ca intra materia in vigoare pana la acea data. Eu personal nici nu stiu ce sa mai fac cu procedura civila, daca sa ma apuc de acum (asa as fi preferat) dupa manualele din 2011, sau sa astept pana in vara sa vedem care e treaba cu programa.
Daca ai reusit sa parcurgi si sa inveti impecabil celelalte 4 materii ce fac obiectul examenului, n-ai decat sa incepi procedura noua si veche in acelasi timp. Gandeste-te bine cum vrei sa-ti imparti timpul si efortul.
Mai mult decat atat, cand se anunta tematica si bilbiografia? Cu o zi inainte de examen? (Nu, din cate stiu eu cu cel putin o luna de zile inainte) Sau poate ai suficient timp sa inveti modificarile aduse de NCPC, avand la baza CPC pe care l-ai invatat deja.
Edit: Sa inveti NCPC, ca apoi sa afli ca dai din VCPC, apoi sa revii sa inveti VCPC, ca apoi dupa examen sa inveti NCPC la loc... + De unde stii cum o sa arate NCPC cand va intra in vigoare, oare nu va fi modificat cum a fost modificat NCC prin 71/2011? - de mentionat ca nu au fost 2-3 articole modificate. Stii cu absoluta certitudine ca pe 1 iunie 2012 va intra in vigoare?
Nu am de gand sa invat si VCPC si NCPC! E ilogic, cine vrea sa faca asa ceva? Nu asta am vrut sa subliniez in comentariul meu. Am intrebat daca mai are cineva idee de NCPC, daca va intra in vigoare la 1 iunie 2012, ca nu cumva sa intre si in materia pt examen, deoarece eu ma gandeam sa incep acum cu procedura civila (dupa CPC in vigoare) fiindca o stapanesc mai putin... Si bineinteles ca vreau sa imi las timp si pentru recapitulare (si nu cateva zile doar ca sa rasfoiesc mii de pagini) Tematica se anunta in luna iulie a fiecarui an, de aceea se specifica faptul ca in materia pt examen vor intra toate modificarile aduse pana la data de 1 iulie a anului respectiv. Deci, in cazul in care intra in vigoare la 1 iunie, si 1 iunie este inainte de 1 iulie, practic se incadreaza exact in regulamentul lor. Cred ca cel mai bine voi intreba un avocat sa vedem ce raspuns imi da in legatura cu NCPC.
Sunt curioasa voi cam cand v-ati programat Procedura Civila, ca Dreptul Civil l-am lamurit (Noul Cod Civil+manualele dl Boroi in conformitate cu Noul Cod).
"Edit: Sa inveti NCPC, ca apoi sa afli ca dai din VCPC, apoi sa revii sa inveti VCPC, ca apoi dupa examen sa inveti NCPC la loc... + De unde stii cum o sa arate NCPC cand va intra in vigoare, oare nu va fi modificat cum a fost modificat NCC prin 71/2011? - de mentionat ca nu au fost 2-3 articole modificate. Stii cu absoluta certitudine ca pe 1 iunie 2012 va intra in vigoare?" Scuze, dar nu inteleg unde vrei sa ajungi. Din punctul meu de vedere, problema este faptul ca toata lumea (banuiesc) ca invata dupa codul actual, dar daca in iulie ne trezim ca de fapt trebuie sa invatam dupa Noul Cod (in cazul in care ar intra in vigoare)? Eu personal am citit un articol de la Curierul Judiciar cum ca intra in vigoare la 1 iunie 2012.Acum daca scriu prostii,nu am de unde sa stiu (momentan).
Asta era intrebarea, de fapt, era mai mult o cerere a unui sfat: sa ma apuc acum de Proc Civ (dupa codul actual), sau sa o las mai in apropiere de publicarea regulamentului? Ca oricum, la Drept Penal si DPP nu vad ce mari schimbari ar putea fi fata de anul trecut.