avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters178250

Activitate ContSters178250

Buna ziua!
Noul COR - 2011 nu mai prevede intr-adevar nici profesia de consilier juridic nici aceea de jurisconsult (oricum nimeni nu intelegea de ce si cum si cand si pentru care considerente au existat (subzistat) cele doua denumiri/ notiuni ale aceleasi ocupatii, cum nimeni nu lua in considerare notiunea de "alte ocupatii juridice" din legea 514! etc etc.
Asadar incepand cu 2011( pana cand) , aparent nu mai exista ocupatia de consilier juridic. DAR!!!: COR, desi este obligatoriu ca aplicabilitate este aprobat prin Ordin. Consilierul juridic este profesie reglementata de Lege organica.
S-a promulgat COR inaintea modificarii Legii care reglementeaza activitatea consilierului juridic?!?!



Subiectul a iesit din context!!!
Unitatea fundamentală semiotică este semeion( semnul)!!!(ex.: "balerin"). Interpretarea era usor persiflanta, usor metaforica!(special pentru a nu exemplifica o speta)
Nu ati sesizat ironia!
Stipularile :
1. CIM incheiat pe perioada determinata este de aceeasi factura ca si cel pe perioada nedeterminata(...) (art 86 L.53,Codul Muncii)
2. CIM cu timp partial se poate incheia pentru 2 ore/zi(minimum).

nu au legatura expresia de mai sus(citez:)
mi-ar conveni ca, /1. vechime in profesia juridica sa poata fi luata in consideratie si perioada de o ora pe zi ....
Da, este un formum juridic! Si subiectul era(este) vechimea in profesia de consilier juridic.Multumesc!

=D>:">referitor la Statutul c.j.,scuze! Desigur! Intenţionam să vorbesc despre importanţa lui.
#-o
Desigur, desigur exista CIM partial, eu nu am spus ca nu exista! si,mie personal mi-ar conveni ca,
1. vechime in profesia juridica sa poata fi luata in consideratie si perioada de o ora pe zi timp de 5 ani sau 10ani, adica incadrare cu CIM partial,
cum
2.vechime în profesie este considerată vechimea consilierului juridic angajat cu CIM pe perioadă nedeterminată.
De fapt nu ca mi-ar conveni mie cât că, există o logică, o etică şi o morală în tot acest joc ... al interpretarii!!! căci, "a la fine", aceasta se adevereste a fi metoda mai... putin transparenta a unor sau altor instituţii-angajtori etc etc, care fiecare interpretează legea dupa bunul plac.

Cum iaraşi, de o ... defectuoasă interpretare este(poate pe alocuri!!!) şi situaţia bsolventului de drept care este angajat cu încadrare pe o ocupaţie, de exemplu "balerin" , dar, în fişa postului îi sunt trecute elemente similare fişei de post a unui consilier juridic, cu, mai puţin reprezentarea în instanţă şi subordonarea (nu se află direct sub conducerea Directorului general), aceasta doar pentru că angajatorul are serviciu juridic unde are 1-2-3 consilieri juridici dar are şi alte entităţi/servicii unde "schema" (de veche orientare!!!!!!!!!!!!!!) nu prevede consilier juridic. Aşadar, balerinul între altele, se ocupă cu procedura concilierii prealabile, inlesneşte executările silite prin Birouri de executori judecatoreşti, acordăconsiliere juridică în domeniul contractării unor servicii, face investigăarile clienţilor incerţi (debitori care nu răspund corespondenţei sau debitori defuncti fără succesori... taciţi, expreşi,etc.)prin intermediul ONRC, Camerei Notarilor Publici, Arhivei Succesorale, DJEIP, SPCLEP (aici nu sunt relatii de REPREZENTARE???Cererile către aceste foruri, rapoartele efectuate în temeiul legii, alte documente nu corespund unui standard? A propose, Standardele ocupaţionale nu cumva sunt incomplete cum si COR nu este suficient?), acelasi balerin efectueaza/alcatuieşte dosarele (documentaţia primară pentru debitori şi cele de frauda,etc etc) în vederea acţionării în instanţă,dar, acesta nu beneficiază de prerogativele legii 514!!!
De ce domnul balerin daca este absolvent de drept, şi face activitate juridică, nu poate face dovada vechimii în profesie cu acest document extrem de important, personal um este intitulată- fisa de post Sau cu o simplă adeverinţă data de acelaşi angajator care să ateste că balerinul este toba de lege, (scuze!) ca din cele un milion de dosare doar unul în cele din urmă merge în instanţă, prin onorata atribuţiune a unuia dintre cei ţ consilieri juridici ??? ai aceluiaşi angajator?
514 nu prevede, la un moment dat, expresia "alte ocupatii juridice"? Ba da.
ISO 88 a scapat o minimă stipulare de coroborare a COR cu legile speciale.

...în sfârşit... sunt atâtea de spus şi atâtea încălcări...
Vă doresc o seara bună!
freeelis "unde scrie ca este obligatorie ziua de lucru de 8 ore"
Raspuns:
1.M-am gandit ca doamna nu are varsta de pana la 18 ani.
Este stipulat in Codul Muncii. Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003, Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 72 din 5 februarie 2003.
S-a modificat?...
2.am intalnit cateva..."spete" la un Inspectorat de Munca vecin Bucurestiului.Spete cu...adunarea orelor de munca pentru a calcula vechimea in profesie a unor juristi care la locul de munca principal angajatorul nu vroia sa ii incadreze pe o ocupatie juridica.
Norma lergala in Romania, ca niciunde!
Cu stima Dle Freeelis
n/b:
Codul Muncii. Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003
CAPITOLUL I /Timpul de munca/SECTIUNEA 1/Durata timpului de munca/
Art. 108. - Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca./Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana./(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana./Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus./(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana./Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare./(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana./(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani./Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore./
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

.....
Totusi, modalitati de dobandire a vechimii in profesie juridica(nr L.514) ma intereseaza si pe mine. Chiar si criteriile periferice: principii ..."teritoriale" sau personale, modalitati de interpretare a legii...
Noul COR de exemplu da larghete profesiilor juridice, 242103 consilier juridic, iar la 241102 este jurisconsult!!! Conosc deasemenea cazuri in care angajatorul nu acorda ocupatia de jurisconsult pe motiv ca in acest punct, COR ar fi neconform cu legea speciala. Desi parerea mea este ca, nu este deloc neconform mai ales ca Statutul cons.jr este parte integranta din lege iar pe la art87 daca nu ma insel este stipulata concordanta legii cu COR...



Va rog sa consultati Codul Muncii. Este obligatorie ziua de lucru de 8 ore, saptamana de lucru de 40 ore? Atunci veti face vechime in profesie in baza acestor stipulari. Inspectoratul Teritorial de Munca va va spune acelasi lucru! Este chinuitor! Care angajatorar dori sa lucrati 2 ore si sa va treaca in evidente 8 ore pe zi? Eu personal nu am intalnit. Repet, este chinuitor. Inscrie-ti-va la Colegiul ConsilierilorJuridici si participati la cursurile de pregatire: acesta va va sprijini sa aveti vechime in profesie! Nu suficienta incat dupa 5 ani sa va inscrieti in urma unui examn in barou, dar cel putin nu mai faceti practica de avocat stagiar... (scuze pentru modificari in text)