avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Activitate gabi_ign

Activitate gabi_ign

Răspuns la discuția contestare decizie de sanctionare
Iulia-ana a scris:

Parerea mea este sa reveniti la sesizarea depusa intial la Colegiul de disciplina si sa asteptati raspunsul lor.

Ce ar trebui sa contina sesizarea?
Sa mai trimit si contestatia initiala?
Care este termenul de prescriptie a executarii unei sanctiuni disciplinare?
Incercand sa aflu raspunsul la problema mea, am gasit urmatorul link
[ link extern ]
din care citez:

"4.4. Reabilitarea salariatilor sanctionati disciplinar

Spre deosebire de legislatia muncii anterioara, care reglementa expres reabilitarea disciplinara (art.19 din Legea nr.1/1970), considerându-se ca – exceptând sanctiunea desfacerii disciplinare a contractului individual de munca- sanctiunea disciplinara „a nu fi fost luata”, daca erau îndeplinite conditiile unei atare reabilitari, noul cod al muncii nu cuprinde nici o statornicire sub acest aspect.

Suntem în prezenta unei grave si inadmisibile lacune a noului Cod, fiind de neconceput ca reabilitarea sa fie reglementata legal, în anumite conditii, pentru orice condamnare definitiva penala (art.133 si urm. Din Codul penal), dar o atare institutie sa nu fie reglementata, în nici un chip, în cazul sanctiunilor disciplinare.

De aceea, de lege ferenda, se impune completarea Codului nou al muncii, în sensul statornicirii conditiilor în care poate avea loc reabilitarea disciplinara.

Pâna atunci, singura solutie ramâne – evident daca partile cad de acord – ca problematica reabilitarii disciplinare sa fie cuprinsa în contractele colective de munca (si ,în primul rând, în contractul colectiv de munca unic la nivel national) reglementare admisibila , fiind in favoarea salariatilor.

In legislatia anterioara, pentru realizarea scopului educativ al raspunderii disciplinare si reintegrarea profesionala si sociala a celor care au încalcat ordinea de drept, legea reglementa institutia reabilitarii disciplinare. Pentru toate sanctiunile disciplinare, cu exceptia desfacerii contractului de munca, legea prezuma ca, daca într-o anumita perioada de timp de la executarea sanctiunii, cel în cauza nu a comis o alta abatere, se poate considera ca acesta s-a îndreptat, scopul sanctiunii fiind atins. De aceea, legea îi acorda beneficiul reabilitarii.

De lege ferenda, ar fi indicata extinderea reabilitarii si asupra desfacerii contractului de munca, nu în sensul reintegrarii în post, ci al încetarii unor consecinte ale acestei sanctiuni.

Reabilitarea disciplinara este de doua feluri: reabilitare de drept si reabilitare facultativa.

Reabilitarea de drept intervine daca, timp de un an de la executarea sanctiunii, cel în cauza nu a mai savârsit nici o abatere. În acest caz, sanctiunea se considera a nu fi fost luata.

Chiar înainte de expirarea termenului de un an, dar nu mai devreme de 6 luni de la data aplicarii sanctiunii, conducatorul unitatii poate dispune, daca salariatul nu a mai savârsit o alta abatere, ca sanctiunea aplicata sa fie considerata a nu fi fost luata. Aceasta este reabilitarea facultativa.

În ambele ei forme, reabilitarea produce consecinte numai pentru viitor, întrucât sanctiunea nu va mai fi luata în considerare la acordarea gradatiilor, primelor etc. ea nu are însa ca efect repunerea salariatului în situatia anterioara (restitutio in integrum) deoarece acesta nu are dreptul la restituirea sumelor retinute din salariu. Pe când anularea unei sanctiuni ilegale duce la desfiintarea acesteia, cu toate efectele ei, reabilitarea reprezinta un beneficiu acordat de lege, constând în limitarea în timp a unor efecte nefavorabile ale unei sanctiuni aplicate în mod întemeiat."

Comentarii ?
Iulia-ana a scris:

D-voastra vi s-a comunicat Decizia de sanctionare, ati contestat-o ,dar ISJ a trimis prin fax Decizia de sanctionare, la scoala.

Decizia initiala a fost transmisa prin fax. Dupa demersurile intreprinse de mine nu a existat nici o reactie din partea Colegiului de disciplina.
Conducerea scolii nu a aplicat sanctiunea. Cele imputate erau simple aberatii, rezultate in urma conflictului existent la acea data intre directorul scolii si Inspectorul Scolar General. Si cum eu eram singurul membru din comisia de bacalaureat din scoala (restul membrilor din comisie erau profesori de la alte licee si inspectori agreati de ISJ), cine putea fi sanctionat?
Tinand cont ca sanctiunea prevedea diminuarea salariului de baza cu 15% pe o perioada de 6 luni incepand cu 1 august 2009, aceasta ar fi trebuit inregistrata undeva?
In scoala exista doar decizia de sanctionare din 30 iulie 2009, transmisa prin fax de la ISJ pe 3 august 2009. Nici un alt inscris nu pomeneste despre aceasta sanctiune.

Deci, care este temeiul legal in baza caruia sa pot arata ca nu am fost sanctionat?
Daniela SANDU a scris:

Din moment ce sanctiunea nu s-a aplicat .........ce sa ridice?

Intrebarea dumneavoastra este justificata.
Dar care ar fi argumentul legal prin care sa conving conducerea scolii ca sanctiunea nu are nici un efect din moment ce nu s-a pus in aplicare?
freeelis a scris:

Atacati mai departe decizia de a nu beneficia de treapa urmatoare de salarizare ...

Nu am primit nicio decizie in acest sens, dar conducerea scolii nu stie cum sa solutioneze situatia fara o decizie de ridicare a sanctiunii.
La examenul de bacalaureat din anul 2009 am fost sanctionat de Inspectoratul Scolar Judetean. Am depus contestatie in termen legal la Colegiul de Disciplina al ISJ, fara a primi niciun raspuns.
Acum, dupa mai bine de 1 an, vreau sa trec la treapta urmatoare de salarizare (indeplinesc conditiile de vechime si calificativ), dar cineva din Consiliul de Administratie al scolii isi aminteste de sanctiune si nu primesc avizul CA pentru a-mi putea modifica nivelul de incadrare.
Mentionez ca sanctiunea nu s-a aplicat niciodata.
Care ar fi iesirea din aceasta situatie?