Si tu ai facut o confuzie, eu am luat examenul, chiar cu calificativ B (bine), dar timp de 24 de ore am crezut ca am picat, datorita baremului afisat incorect.
Au corectat baremul si facusem, in realitate, 40 de intrebari, deci a fost ok.
Am trecut de la agonie la extaz in 24 de ore, stres total, multe fire albe de par in cap :). Nici sa ma imbat cum trebuie n-am mai fost in stare dupa o asemenea experienta.
Proba orala nu a avut absolut nici un fel de criterii dupa care s-a desfasurat, totul a depins de examinator.
Unii au preferat sa examineze individual, altii in serii de cate 5 sau 10. Unii s-au uitat pe rezolvarile noastre si ne-au pus sa ne argumentam pozitiile, altii pur si simplu au cerut solutii, dupa cum altii ne-au frecat prin toata materia, ceea ce mie nu mi se pare ok, in conditiile in care la un examniator mai indulgent dura examinarea 5 min, iar la altii dura chiar o ora sau mai mult (e drept, cu mai multi in sala) si nu era acelasi grad de dificultate pentru toti. Acum na, fiecare cu norocul lui.
Cei doi directori au fost destul de severi si au picat destul de multi, sunt pe site rezultatele. Pentru mine a fost ok, am fost la cursuri, aveam prezente si m-am pregatit destul de bine, cei fara prezente si care nu erau bine pregatitit n-au fost la fel de norocosi.
Nu stiu cum ar fi fost sa dau la barou, mai ales ca nu sunt din Bucuresti, dar nu prea am chef sa ma trezesc asa, pe nepusa masa, cu o speta scornita de vreun descreierat, cu n cerinte pe care n-am timp sa le rezolv si, mai ales, n-am chef sa stau eu la mana colegilor mai batrani, care pot fi extrem de subiectivi, mai ales in provincie.
In fine, amandoua modalitatile de examinare au avantajele si dezavantajele lor. Cred ca din punct de vedere al dificultatii sunt relativ apropiate, mai ales ca stresul si emotiile tot la fel sunt, la INPPA exista totusi avantajul major ca nu exista subiectivitate, iar din punctul asta de vedere mie mi s-a parut mai usor, practic totul a depins de mine si nu de altii.
Am dat si eu examen la INPPA Bucuresti anul asta.
Daca pe timpul anului cursurile si seminariile au fost ok si chiar am invatat lucruri noi, respectiv m-am perfectionat efectiv, examenul a fost unul extrem de dificil si prost organizat.
Dificultatea examenului nu a constat neaparat intr-o dificultate mare a subiectelor, ci in durata lui si in organizarea extrem de proasta (cel putin in seria/amfitreatrul in care am fost eu).
Ce a insemnat examenul la INPPA pt. mine.....pai intr-o luna am facut urmatoarele: 3 referate de 10 pagini fiecare, cu niste teme absolut sinistre (toata lumea si-a ales temele usoare, cand am ajuns eu au ramas doar cele exotice disponibile), scrise efectiv de mine pentru nu aveam de unde naiba sa le preiau, iar ce materiale am gasit eu nu erau aduse la zi, 8 spete de rezolvat in scris intr-o saptamana jumate (cam 30 de pagini scrise, 4 spete rezolvate integral de mine, alte 4 preluate de la colegi, corectate si modificate in asa hal incat le-am facut si pe astea 4 mai mult singur), 4 probe orale, din care 2 cu directorul executiv si una cu directorul (cei mai severi examinatori, multi picati), doar la familiei am avut norocul sa am un examinator mai ok, plus o proba scrisa la care am intrat in sala la ora 9 dimineata si am iesit in jur de 4, pentru ca l-am avut supraveghetor pe unul Petrut Ciobanu (am inteles ca e mare penalist la stat), nebun de legat, care a insistat ca el, personal, sa sigileze fiecare lucrare, sa o inregistreze etc., de parca noi nu eram capabili sa lipim o bucata de foaie adeziva pe coltul lucrarii.
Sa nu uit, proba scrisa trebuia sa inceapa la 10 si a inceput pe la 11 si 15, pt. ca nu existau toate variantele de subiecte necesare, iar timp de o ora si 15 min, domnul Ciobanu repeta obsesiv la 5 min sa facem liniste, sa intram in atmosfera de examen, desi nu aveam voie sa ne uitam la chestionare si stateam ca niste vite in banci.
Si ca totul sa fie minunat, nu ne-au lasat sa ne copiem raspunsurile date, pentru a ne verifica la barem. Cu un pic de tupeu, am facut greseala sa imi notez raspunsurile pe coperta de la Codul Muncii.
La varianta mea de grila au afisat initial un barem gresit de la intrebarea 10 la intrebarea 30, intrucat au pus raspunsurile la penal si procedura penala in loc de cele pt. civil si procedura civila.
MI-am verificat raspunsurile, la civil si procedura civila am tait tot (conform baremului gresit nimerisem 4 intrebari din 20), am calculat ca am luat 29 de puncte in loc de 31 cat era limita pt. promovare si am plecat acasa suparat, ca a doua zi sa aflu, de fapt, ca promovasem examenul cu 40 de intrebari corecte, potrivit baremului corect (l-au schimbat dupa 15-20 de min, dar multi plecasera deja acasa, parca cineva a lesinat, daca era un individ bolnav de inima sau alte afectiuni se putea si mai rau).
Unele subiecte nu puteau fi regasite nici in legislatie, altele erau gresit formulate incat te bagau in ceata, o grila depindea de un singur cuvant etc., o mizerie totala. Per ansamblu, nu pot spune ca subiectele au fost extrem de dificile, nu se compara cu cele de la INM spre exemplu, insa priivit in ansamblu examenul, care a durat practic intre 3 sapt si o luna (o perioada enorma de stat in tensiune si stres), din care o sapt. au durat efectiv toate probele, cu proba scrisa in care nu puteai efectiv sa te misti in scaun ca sa stai mai comod fara sa remarce domnul Ciobanu, dar pot spune ca examenul de anul asta a fost o exprienta pe care nu o voi uita niciodata si nici nu voi mai recomanda vreodata cuiva sa calce la INPPA Bucuresti.
Amfiteatrul in care nu a picat nimeni a avut parte de cei mai indulgenti supraveghetori. Nu o sa-i vorbesc de rau pe oamenii respectivi, pentru ca ne-au ajutat mereu cu sfaturi in timpul anului si au avut o atitudine corecta fata de noi, dupa cum nu pot sa-i condamn pe colegii care au avut bafta sa nimereasca in aceal amfiteatru, asa a fost sa fie.
P.S. Mi-am adus aminte si faptul ca, in cursul anului, s-a modificat punctajul minim la proba scrisa. La inceput toata lumea stia ca ai nevoie de 26 de puncte, dupa care limita maxima a urcat peste noapte la 31, o alta chestie care nu se face, in timpul jocului nu se schimba regulile.