avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Activitate Serbanescu Petre

Activitate Serbanescu Petre

Răspuns la discuția ordinul anrsc 343/2010
Da am.
-Pentru coloanele de distributie: 5% din factura pe cota indiviza( tinand cont de faptul ca functia de baza e distributia);
-Pentru partile comune se vor folosi repartitoarele.

In acest moment pensionarii si sarmanii care inchid caloriferele pentru economie, tremura in casa de frig, dar platesc 50% si 30% din factura de caldura, iar in condominiile unde sunt destul de multe apartamente cu centrale de apartament, acestea platesc o mare parte din factura celor cu repartitoare. Spun aceasta intrucat chiar daca s-a montat repartitorul comun, "prestatorul" din Ordin nu aplica Norma Tehnica, dar aplica Art.2 din Ordin, adica cel care impune ca partile comune sa nu fie cat partile comune, ci 30% sau 50 % din toata factura de caldura.
Răspuns la discuția ordinul anrsc 343/2010
Trebuie sa acceptam ca sanatos principiul de baza al Ord.343:"beneficiarul plăteşte" – proprietarul care beneficiază direct ori indirect, individual sau
colectiv de energia termică consumată în condominiu, trebuie să participe cu o cotă parte la achitarea acesteia. Punctul cheie al Ordinului este "repartitorul comun", piesa cu care autorii normei sustin ca asigura repartizarea echitabila a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu.
In Ordin se prevede ca:repartitorul comun va fi montat pe conducta sau coloana de distribuţie străbătută de agentul termic care intră în condominiu reprezentând conducta de tur. In acest punct temperatura este relativ constanta si ridicata.
Dar se stie ca daca pe o coloana de distributie se inchid robinetii corpurilor
de caldura, se intrerupe legatura cu returul, iar pe coloana de tur se formeaza
un "dop" de apa care se raceste in scurt timp, coloana de distributie
transformandu-se din "furnizor" in "consumator" de caldura.
Dar in Norma se foloseste o formula de calcul pentru:"cantitatea individuala ce se repartizeaza fiecarui proprietar", care se determina în functie de indicatiile repartitorului comun pentru caldura cedata de coloanele de distributie (izolate sau neizolate)". Rezumand, intre unele coloane de distributie si locul unde este montat repartitorul comun e o diferenta substantiala de temperatura.
Si atunci cum stam cu principiul :"beneficiarul plăteşte", sau cu principiul "asigurarea unei repartizări echitabile a energiei termice înregistrate de contorul de la branşament între proprietarii din condominiu" ?
Ordinul Presedintelui ANRSC nr. 343/2010 precizeaza in :
Art. 2. - Prezenta normă tehnică a fost elaborată pe baza următoarelor principii:
...
d) răspunderii la cerinţele şi necesităţile de interes şi utilitate publică;
e) utilizării eficiente a resurselor energetice;
( tare frate, eu fiind debransat , cu centrala de apartament)
De asemenea:
Determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire din apartamente, din cele cu altă destinaţie şi din spaţiile comune, a coloanelor de distribuţie şi încălzire, precum şi a conductelor de distribuţie ce se găsesc în aval de contor este obligaţia prestatorului, (singura firma din buc.,nu spun care ) care va folosi datele din cartea tehnică a construcţiei, relevee în teren, precum şi calcule de verificare conform normativelor aplicabile, după caz. In perioada dupa
publicarea in M.O. a Ordinului, pana azi 21.01.2011 nu au venit sa-si faca treaba
prevazuta in Ordin.
Avem repartitorul comun instalat, dar pe luna noiembrie aceasta firma a determinat partile comune foarte simplu 50% din factura( asa prevede ordinul), sa se invete minte romanul, sa nu se mai debranseze (din totalul de 52 ap. suntem 15 debransati, iar partile comune reale sunt doar tevile de distributie, care la cei debransati sunt doar coloanele, iar la ceilalti sunt si cele orizontale, care ajung la calorifere ). De asemenea, a folosi repartitorul comun de langa bransament pentru coloanele din apartamente, care se racesc datorita dopurilor de apa , mi se pare o extrapolare GROSIERA .