Mi-a decedat sotul in februarie 2009, casatoria a avut loc in anul 1993, nu am avut copii,in schimb el are un frate care a venit la mostenire(un apartament).Vreau sa mentionez ca apartamentul a fost al socrilor si in anul 2005 impreuna cu sotul decedat am contractat un credit ipotecar pe o perioada de 20 ani pentru a-l despagubi pe fratele lui dupa mostenirea parintilor.Eu dupa decesul sotului am fost la notar si am dat declaratie ca sunt de acord cu succesiunea.
Intrebarile mele sunt:
- daca fratele lui respectiv cumnatul meu nu a dat acea declaratie la notar in termenul de 6 luni mai are dreptul la succesiune?
- la credit mai am de platit 170 rate*120euro/rata excluzand cele 22 luni de la decesul sotului pana acumcare le-am achitat singura,daca el are dreptul la succesiune ,nu are dreptul si la participarea ratelor de credit ptr partea de mostenire care i se cuvine?
Eu pana acum nu am dezbatut succesiunea desi cumnatul m-a sunat de cateva ori , deoarece nu stiu cum sa procedez, pentru ca apartamentul este ipotecat,nu am bani sa-l achit integral, nu am alta casa in care sa locuiesc si daca eu deschid succesiunea urmatorul pas la el este sa-i dau banii,desi vreau sa fac aceasta succesiune in urmatoarele doua luni adica pana la termenul de 24 luni pentru ca dupa aceea trebuie sa platesc acel impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Cota de 1% este pe an ?
Va rog frumos daca se poate sa-mi dati un raspuns.
Va multumesc!