Ideea este că unul din moștenitorii lui A nu este cooperant. Nu vrea să se ocupe de succesiune, care spune că e necesară la împărțirea terenului forestier cu ceilalți (A2, A3 și B, C).
Cum pot să procedeze B și C ca să își ia partea lor? Cum pot forța pe moștenitorii lui A să coopereze?
În urma unui defunct a rămas o avere de 2.5 ha pădure, formată din două loturi (în total 2.5 ha).
Moștenitorii sunt 3 și sunt aceiași pentru ambele loturi. Am să-i numesc generic: A, B şi C.
Unul dintre acești trei moștenitori (să-l numim A) a decedat în urmă cu circa 1.5 ani. După el au rămas 3 nepoți (copiii muriseră înainte lui).
Acești nepoți nu au făcut succesiunea după bunic (A) din lipsă de bani.
Întrebarea este:
Cum pot ceilalți doi moștenitori (B şi C) să-și ia fiecare câte 1/3 din pădure, iar moștenitorii celui decedat (A) restul de 1/3 ce i se cuvin împreună, având în vedere că nu au făcut succesiunea?
Menționez că unul dintre cei 3 moștenitori ai lui A e încăpățânat. Nu vrea să facă succesiunea după bunicul său A spunând că nici el, nici ceilalți moștenitori ai lui A, nu au bani. Nu vrea nici ca fie moștenitorul B, fie moștenitorul C să îi dea bani pentru succesiune fie cu împrumut (fără dobândă), fie prin compensare cu o suprafaţă de pădure.
Acest moştenitor încăpăţânat motivează că nu se grăbeşte şi că nu are bani. Între timp alţi vecini încep să intabuleze acolo (muşcă de la margini), iar alţii să taie.
Mă gândeam la două scenarii:
1) Notar
În varianta în care cad la pace moştenitorii lui A să vină la notar împreună cu B şi C, pot încheia o tranzacţie de împărţire, chiar dacă nu au făcut succesiunea lui A?
2) Judecată
Dacă fie B, fie C, fie ambii cheamă în judecată pe toţi, inclusiv cei 3 moştenitori ai lui A, se poate ajunge la tranzacţie, în lipsa succesiunii lui A?
Dar dacă din rea voinţă moştenitorul lui A cel încăpăţânat (sau poate şi ceilalţi ai lui A încurajaţi de cel încăpăţânat) nu se prezintă în instanţă la nici un termen?